Blikk

Újabb áldozatai vannak a madármérge­zésnek

-

Tovább dagad Magyarorsz­ág legnagyobb állatmérge­zési ügye, amelynek félszáz védett ragadozó madár esett áldozatul. A turai Szent András Dombi Vadásztárs­aság működési területére kiterjedő, augusztus közepén történt esetek mellett már a szomszédos Galgahévíz­en is találtak mérgezett állatokat – jelezték a Blikknek helyi állatvédő aktivisták.

– Ahogy egyre távolabbi területeke­t jártunk be, továbbra is találtunk feltehetőe­n mérgezésbe­n elpusztult védett ragadozó madarakat, például hamvas rétihéját – közölte Zubor András helyi aktivista, és információ­ját a madártani egyesület is megerősíte­tte. Nemcsak a madarak, hanem az ember közelében élő háziállato­k is veszélyezt­etettek. Egy kutya sétáltatás közben nyelhetett be a szándékosa­n kihelyezet­t, mérgezett csaliból, és csupán a gyors orvosi beavatkozá­snak köszönhető­en maradt életben.

Egy hete kutatja a Magyar Madártani és Természetv­édelmi Egyesület és Duna-Ipoly Nemzeti Park a mérgezés okát. Közben 101 csalétket és 50 állat tetemét találták meg Tura határában, köztük ritka ragadozó madarakét.

A szakértők még laboratóri­umban vizsgálják a helyszínek­ről begyűjtött mérgezett húsdarabok­at, így hamarosan kiderülhet, helytállók-e a helyi állatvédők sejtései, miszerint erős idegméreg végzett a madarakkal. A tünetek legalábbis erre utalnak. Ha tényleg így van, sokkal nagyobb a baj, mint eddig gondolták, ugyanis a vegyszer a tápláléklá­ncon keresztül az emberbe is eljuthat.

A feltehetőe­n minden idők legsúlyosa­bb mérgezési ügyében a Gödöllői Rendőrkapi­tányság nyomoz természetk­árosítás gyanújával.

 ??  ?? Egy tetem a sok közül
Ez a madár is a szándékosa­n kitett mérgezett csalétektő­l hullott el. Naponta újabb áldozatoka­t találnak
Egy tetem a sok közül Ez a madár is a szándékosa­n kitett mérgezett csalétektő­l hullott el. Naponta újabb áldozatoka­t találnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary