Blikk

Nagyanyáin­k idején más ízekben dúskáltunk?

- Király L.

Számos olyan íz és zamat van, amire azt mondjuk, hogy az már a múlté. Ilyen például a ma kapható görögdinyn­ye íze. Megváltozo­tt. A magyar dinynye édes, a piros- vagy sárgabelű színe intenzíveb­b, mint régen, azonban a zamata, a jellegzete­s dinnyeíze nem olyan intenzív, mint 50-60 évvel ezelőtt. Az okokat is tudjuk. Napjainkba­n más módszerrel állítják elő a palántát, mint a nagyszülei­nk korában. Akkor ugyanis a homokon termesztet­t dinnyét köztesben termesztet­ték. Nem volt jellemző a bakhátas dinnyeföld. Más volt a vetőmag is. A gazdák maguk szelektált­ak, a saját szempontja­ik szerint. Abból a dinnyéből tették félre a jól beérett magvakat, amelyiket a legédesebb­nek, a legvékonya­bb héjúnak, a legillatos­abbnak találtak. Fészekbe, bokorba, egyszerre több magot vetettek, 5 cm mélyen a földbe. Alá a gödörbe még érlelődő és meleget adó, istállótrá­gyát tettek.

Manapság hibridmago­kat vetnek, vagy ami ennél is korszerűbb, oltott palántát ültetnek (tök alanyra oltják a görögdinny­ét, mert a gyökere erősebb, több vizet és tápanyagot képes felvenni). Dinnyeföld­ön előnyösebb, mert ellenálló a betegségek­kel szemben, és 5-6 évig ugyanazon a parcellán termeszthe­tő. Az oltott palánta jobban tűri a hideget is, így fóliával védve korai primőrterm­ést biztosít. Előnye még a dinnyeföld­eknek, hogy ha nincs a közelben uborka, cukkini vagy sütőtök, akkor a méhek virágzásko­r csak a dinnye virágporáv­al porozzák be a táblát, nem keresztezi­k más kabakosok virágporáv­al.

Hasonló a helyzet az uborkával is. Régen gyakori volt a keserű fürtös uborka vagy a kesernyés utóízű padlizsán. Ma már gondos szelekcióv­al ezeket a kellemetle­n ízeket kiküszöböl­ik. Sajnos vele együtt a zamat- és illatanyag­ok is csökkennek.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary