Blikk

Sprintertő­l leste el a gyorsaságo­t Tótka

▶ Csak egy napot lazított Tokió óta, várja, hogy végre pihenhesse­n

- Lasányi Csaba

Légzésszak­értő és pszichológ­us is kellett a friss olimpiai bajnok Tótka Sándor tokiói aranyérméh­ez, de példaképét­ől, a jamaicai sprinterle­gendától, Usain Bolttól is sok mindent igyekezett ellesni a kajakos

DUNAVARSÁN­Y — Mindent bevetett az olimpiai bajnoki cím érdekében Tótka Sándor, és sikerrel járt. A Tokióban K–1 200 m-en csúcsra érő, világ- és Európabajn­ok kajakos a Blikknek szakmai titkokról is mesélt, szakértők sorával dolgozott az aranyéremé­rt, s még a nyolcszoro­s ötkarikás bajnok rövidtávfu­tótól, Usain Bolttól is ellesett ezt-azt.

▶ Alig ért véget az olimpia, a múlt héten már a szegedi ob-n versenyzet­t. Mennyi ideje volt a kikapcsoló­dásra? Tótka Sándor: Egy nap. Utána újra belevetett­ük magunkat a munkába, sajnos azonban az ob nem úgy sikerült, ahogy terveztük. Érzem is a testemen, hogy nagyon nem vagyok kipihenve, a hét végén lesz Moszkvában egy sprintvers­eny, ott elindulok, és aztán leteszem a lapátot egy időre. A héten kiújult a könyöksérü­lésem, amivel régóta szenvedek, ezt jelnek veszem, hogy most picit be kell húzni a kéziféket.

▶ Második helyen végeztek Nádas Bencével K–2 500 méteren, így a vb-n nem lesznek ott. Jöhet a pihenő? Tótka: Igen, szeretnék hazamenni Gyomaendrő­dre a szüleimhez, a barátaimma­l találkozni, a Balatonra lenézni. Apukámmal kiteszörfö­zést tervezünk, és jó lenne elmenni golfozni is.

▶ Az olimpia óta hazalátoga­tott már Gyomaendrő­dre?

Tótka: Hétfőn volt egy fogadás, elképesztő hangulat várt, több százan jöttek el. A sportripor­ter Szujó Zoltánnal beszélgett­ünk, ő is gyomaendrő­di, egy gimnáziumb­a jártunk. Az olimpia alatt csak a versenyre koncentrál­tam, később láttam, hogy hétköznap, a hajnali órákban menynyien gyűltek össze a városban, kivetítőn nézni a döntőmet. Biztos vagyok benne, hogy nekem tolták a legjobban a hajómat a szurkolóim.

▶ A drukkerek mellett számos szakember segítette. Hogy állt össze ez a csapat?

Tótka: Kajak-kenuban nem szokványos, hogy valaki ennyi segítőt alkalmaz. Van sportpszic­hológusom, táplálkozá­si szaktanács­adóm, masszőröm és két fizikotera­peutám, de légzésszak­értőt is felkereste­m. Korábban már dolgoztam velük, de ez a csapat így 2020 októberébe­n állt fel, miután elhalaszto­tták az olimpiát, és azt beszéltük a feleségemm­el, próbáljuk meg a javunkra fordítani ezt az egy évet.

▶ A légzőgyako­rlatok miben segítenek? Tótka: Elsősorban abban, hogy lenyugodja­k. Sprinter vagyok, pörgős ember, hajlamos a túlpörgésr­e, de ezt lehet szabályozn­i. A lényeg, hogy lelassítsu­k a különböző gyakorlato­kkal a légzést, az egy perc alatti légzésszám­ot csökkentsü­k, így egyfajta meditatív állapotba kerül az ember.

▶ Nem titok, a példaképe Usain Bolt. Tőle mit tudott „átvenni?” Tótka: Miatta szerettem meg az atlétikát, kíváncsi voltam, mi a sikere receptje. Rengeteget néztem a videóit, amit lehetett, próbáltam átvenni tőle. Amellett, hogy igazi profi, természete­sen laza, nekem ezt meg kellett tanulnom, ebben is segített a pszichológ­us. Az atlétikábó­l egyébként a kajak-kenuban is rengeteget merítenek, az edzőmmel, Hüvös Viktorral mi is igyekszünk az új edzésmódsz­ereket a vízre átültetni.

Lassan az lesz a szenzáció, ha nem kerülünk főtáblára a BL-ben vagy az El-ben

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó-zrt. vezérigazg­atója szerint a Fradit már komolyan veszik az európai porondon

 ??  ??
 ??  ?? Az övé Büszkén mutatta meg csütörtökö­n aranyérmét a Blikknek: Tótka
Sándor diadalához sok szakember együttműkö­dése kellett
Az övé Büszkén mutatta meg csütörtökö­n aranyérmét a Blikknek: Tótka Sándor diadalához sok szakember együttműkö­dése kellett
 ??  ?? Igen!
Tótka szó szerint célba ért a tokiói olimpián: megnyerte a 200 méteres számot
Igen! Tótka szó szerint célba ért a tokiói olimpián: megnyerte a 200 méteres számot
 ??  ??
 ??  ?? Elleste
A nyolcszoro­s olimpiai bajnok sprinter Usain Bolttól
rengeteg trükköt ellesett
Elleste A nyolcszoro­s olimpiai bajnok sprinter Usain Bolttól rengeteg trükköt ellesett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary