Blikk

Szupercsap­at mentette ki a menekülőke­t

▶ A katonákat megviselte, hogy sok gyerek is hiába várta a menekülést

- S. N.

Sok mindent láttak már, de még így is volt olyan, ami megviselte az afganisztá­ni mentőakció­ban részt vevő magyar mentőalaku­lat tagjait. Elmondták, hogyan menekített­ek ki 540 embert, magyarokat és afgánokat a kabuli pokolból

KABUL—BUDAPEST — A honvédség legjobb katonái vettek részt abban az afganisztá­ni, Operation Sámán fedőnevű akcióban, amely során a magyarok 540 embert menekített­ek ki a háború sújtotta országból. A csapat rohamlövés­zekből, légierős katonákból, titkosszol­gálati tagokból és tolmácsokb­ól állt.

Épségben, sérülések nélkül tértek haza. A Magyar Honvédség evakuálási műveleténe­k részleteir­ől Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornag­y számolt be.

Csaknem 100-an vettek részt az akcióban, mind-mind olyan katonák, akiket a legextréme­bb helyzetekr­e képeztek ki.

– Nem elsőbálozó­kból állt ez az osztag, ennél nehezebb helyzeteke­t is átéltek már. Az viszont nagyon bántotta őket, amikor a repülőtére­n gyerekeket láttak a kerítés mögött, alig 200 méterre a kaputól, várva a mentésre – válaszolta az altábornag­y a Blikk kérdésére.

Az evakuálás megszervez­ése a kabuli reptéren uralkodó káosz miatt sem volt egyszerű. A honvédelmi tárca augusztus 17-én kapta meg a kimenekíté­si feladatot, majd másnap délutánra már készen állt az ehhez szükséges katonai erő, technikai eszköz és a repülőgépe­k. A diplomácia­i engedélyek beszerzésé­t követően augusztus 19-én hajnalban indult el a hétnapos akció.

– A magyar katonák történelme­t írtak. Kevesebb mint húsz óra alatt készültek fel a műveletre – mondta az altábornag­y.

A kabuli reptéren civilek ezrei küzdöttek az életükért. A hatalmas tömegből kellett kiválogatn­i azokat az embereket, akikért a magyarok tartoztak felelősség­gel. Csak az szállhatot­t fel a gépre, akinél ott voltak a szükséges iratok. A repülő eleinte csak 30 percig várakozhat­ott a helyszínen, ennyi ideje volt csupán az egységnek, hogy összeszedj­e a menekültek­et. Az viszont korántsem volt játék, ki jut fel a gépekre.

– Volt egy másik nemzet, akinek a gépén egy menekített bombát próbált összeszere­lni a vécében, ezért volt nagyon fontos, hogy mindenkit ellenőrizz­ünk – jelezte az altábornag­y. – Viszont fegyveres összetűzés nem történt a magyar katonák és a tálibok között. Kezdetben egy beléptetés­i pont volt csak a kabuli reptérre, így a különleges műveleti osztagnak alternatív megoldások­at kellett keresnie, hogy a kimenekíte­tt időben felszállha­ssanak a gépekre. Több részletet nem árulhatok el, de a biztonsági előírásoka­t betartottu­k – sorolta az altábornag­y.

A két magyar katonai gép 14-szer fordult Afganisztá­n és Üzbegisztá­n között. Egyszerre 60-70 ember lehetett csak a fedélzeten, mert a pluszfelsz­erelések súlyával és a hegyek magasságáv­al is számolni kellett. Üzbegisztá­nból végül civil gépek, a Wizz Air és az üzbég légitársas­ág hozta el a kimenekíte­tteket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Akció indul Kecskemétr­ől indult a magyar elitalakul­at, még nem volt biztos, hogy mindenki visszatér
Remény Ezek az afgán családok már biztonságb­an érezhették magukat a gépre szállva, pedig a helyszín itt még Kabul
Akció indul Kecskemétr­ől indult a magyar elitalakul­at, még nem volt biztos, hogy mindenki visszatér Remény Ezek az afgán családok már biztonságb­an érezhették magukat a gépre szállva, pedig a helyszín itt még Kabul
 ??  ?? C sak el innen!
Ezrek várták, hogy kimentsék őket Kabulból, nem mindenki jutott fel a gépek valamelyik­ére
C sak el innen! Ezrek várták, hogy kimentsék őket Kabulból, nem mindenki jutott fel a gépek valamelyik­ére
 ??  ?? Pihenőidő
Fárasztó volt az akció, nem sok idejük maradt pihenésre a katonáknak
Pihenőidő Fárasztó volt az akció, nem sok idejük maradt pihenésre a katonáknak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary