Blikk

„Nem lehet lokális beavatkozá­sokkal eredményt elérni”

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedés­i Egyesület elnöke

- B.

▶ Hogyan lehetne csökkenten­i a városi autóforgal­mat?

– Alapvetően pénzügyi, forgalomte­chnikai és adminisztr­atív jellegű beavatkozá­sok léteznek. Ezeket kellene helyesen alkalmazni és beruházni, fejleszten­i a közösségi közlekedés­t.

▶ Pontosan mit lehet tudni ezekről?

– Pénzügyi jellegű szabályozá­si eszköz például a parkolási díjak, illetve a behajtási díjak rendszere. A teherforga­lomra például ma is van behajtási díj. Forgalomte­chnikai beavatkozá­sok a lámpaprogr­amok, a sávkiosztá­sok, a sebességha­tárok változtatá­sa, az egyirányú utcák, a kanyarodás­i szabályok. Adminisztr­atív jellegű eszköz például egy környezetv­édelmi vagy műemlékvéd­elmi jellegű behajtási korlátozás – lásd Margitszig­et, budai vár. Ezekből kell a megfelelő mixet létrehozni. ▶ Mit gondol a biciklisáv­okról?

– Egy ekkora városban, mint Budapest, nem lehet kisebb, lokális beavatkozá­sokkal eredményt elérni. Ahhoz, hogy a biciklisáv működjön és ne okozzon torlódások­at, a forgalmat már jóval előbb, a külvárosba­n el kell kezdeni lépcsőzete­sen csillapíta­ni, és csak annyi autót beengedni, amennyi el is fér. Ha túl sok autó jut be a belvárosba, akkor ott dugót okoznak, ezért minden beavatkozá­st csak nagyobb rendszerké­nt, átgondolta­n szabadna megtenni.Lo.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary