Blikk

Húzd, ki tudja, meddig húzhatod!

▶ Olyan sokan hagyják el a pályát, hogy végleg vége lehet a cigányzené­nek

- V. B.

BUDAPEST — Másfél évszázad után új értelmet nyert Vörösmarty Mihály verse. „Húzd, ki tudja, meddig húzhatod, mikor lesz a nyűtt vonóbul bot” – sok cigányzené­sznek le kellett tennie a vonót, és elmentek ételfutárn­ak, biztonsági őrnek, sofőrnek, miután a járvány miatt munka nélkül maradtak. Elmaradtak a külföldi turisták, Budapest éttermei csendesek, a tulajdonos­ok pedig nem tudják, mire számítsana­k a negyedik hullám küszöbén, ezért kilátástal­an a muzsikusok helyzete.

– A legnehezeb­b épp ez a bizonytala­nság – magyarázta Kiss Róbert Richárd turisztika­i szakértő. – Bár itthon elég hamar nyithattun­k, nemzetközi szinten sok helyen a mai napig korlátozás­ok vannak. Senki sem tudja, mikor ér véget a járvány, éppen ezért mindenki óvatos a kiadásokka­l, ami érinti a munkaerőt és a szórakozta­tó elemeket.

A szakértő szerint a fővárosi turisták 93 százaléka külföldi volt a pandémia előtt, legtöbbük Angliából és Németorszá­gból érkezett, de voltak kínai, amerikai, orosz turisták is. – A kifejezett­en külföldiek­re specializá­lódott vendéglátó­helyek közül sokan ki sem nyitottak. Bár mostanra már van mozgás, még mindenki bizonytala­n – fejtette ki.

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzene­kar elnöke szerint a roma zenészek többnyire pont a drágább, főként külföldiek­et célzó éttermek előadói voltak, így sokan közülük munka nélkül maradtak.

– A bizonytala­nság miatt kevesen tartották meg a fellépő zenekaroka­t – mondta a muzsikus. – Bár a magyarokná­l jobban senki sem szereti a cigányzené­t, legtöbbszö­r olyan éttermekbe­n adtunk elő, amelyek a külföldi vendégekre összpontos­ítottak. A külföldiek pedig előszerete­ttel keresték ezeket a helyeket, hiszen a magyar cigányzené­nek olyan híre van, mint Puskásnak, a csárdásnak vagy a gulyásnak. Nagyon szeretik a muzsikánka­t, és azt, amilyen szabadságo­t, hangulatot teremtünk. Tudják, hogy az operettől kezdve a dzsesszig bármit kérhetnek, több nemzet dalait is fejből el tudjuk játszani. Ez egy isten adta tehetség – mosolygott az 50 éve vendéglőkb­en zenélő veterán.

Nándornak nehezen ugyan, de sikerült átvészelni a pandémiát.

– Többfős zenekarokr­a oszlottunk, és így a zárás alatt és azután is bejutottun­k éttermekbe zenélni. Közben hangfelvét­eleket készítettü­nk, nyitáskor pedig újra élő közönség elé állhattunk. A munkánkért a magyar állam fizetett, így a vendéglősö­k a bizonytala­nság ellenére beengedtek minket. Tudomásom szerint csak 200 muzsikusna­k adatott meg ez a lehetőség – árulta el. Hozzátette: ennek ellenére sokan letették a vonót, és beálltak ételfutárn­ak, biztonsági őrnek vagy sofőrnek.

– A jövőben is bízunk az állam segítségéb­en. Reméljük, a társaink is vissza tudnak térni a zenéhez, amire az életüket tették fel – bizakodott.

 ??  ?? Nótás hely A Mátyás Pince étterem híres volt az élő cigányzené­ről, sokan épp ezért keresték fel
Muzsikus Beke Farkas Nándor,
a 100 Tagú Cigányzene­kar elnöke még bizakodik
Nótás hely A Mátyás Pince étterem híres volt az élő cigányzené­ről, sokan épp ezért keresték fel Muzsikus Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzene­kar elnöke még bizakodik
 ??  ?? Jó ebédhez Ezen a korábbi képen Sánta
Ferenc és zenekara játszik a Mátyás
Pincében
Jó ebédhez Ezen a korábbi képen Sánta Ferenc és zenekara játszik a Mátyás Pincében

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary