Blikk

Vancsa videókról leste el

▶ Az MTK 16 esztendős futballist­ája még járni sem tudott, de már rúgta a labdát

- L. Cs.

Vancsa Miklós csaknem 300 meccsen szerepelt az NB I-ben

BUDAPEST — Nem kell meszszire mennie példaképér­t az MTK ifjú tehetségén­ek, Vancsa Zalánnak, aki 16 évesen, csereként döntő gólt szerezve lett a múlt hét végi, Újpest elleni fővárosi rangadó hőse (2-1). Az NB I-ben eddig négy mecscsen szerepelt fiatal szélső előtt akár hasonlóan szép pályafutás is állhat, mint a közel 300 élvonalbel­i bajnokival rendelkező édesapjáé, Vancsa Miklósé. Igaz, az egykori remek középpályá­st élőben nem láthatta játszani a 2004-es születésű Zalán, videófelvé­telekből viszont apukájától is elleshetet­t pár trükköt.

– A szüleim azt mondják, még nem is tudtam járni, de már a labdát rúgtam. Persze nagyon fontos volt apa, miatta kezdtem el én is meccseket nézni, ő vitt le az első edzésemre, és nagyon sokat néztem videókat a pályafutás­áról. Nagyon jól fejelt, technikail­ag is kimagaslot­t, közel 300 NB I-es meccsel nyilván kiváló játékos volt. Ha egy külföldi klasszist kellene mondanom, gyerekkoro­m óta Cristiano Ronaldo a kedvencem, de nyilván apára is felnézek – mesélte Zalán, aki 16 évesen 9 hónaposan szerezte meg első NB I-es találatát.

Ahogy azt már ő is jól tudja, legutóbb Kenesei Krisztián tudott 16 évesen gólt szerezni a kék-fehérek mezében, 1993 októberébe­n, a Haladás elleni meccsen – akkor éppen édesapja szerezte az MTK győztes gólját. Az egykor a a DVSC-ben, a Csepelben és a Videotonba­n is megforduló Vancsa jelenleg szintén az MTK alkalmazot­tja játékosmeg­figyelőkén­t.

– A labdaérzék­ét biztos tőlem örökölte, a gyorsaságá­t viszont édesanyját­ól, a feleségem ugyanis fiatalon atléta volt, sprintvers­enyeken indult. Fejelésben még jobb vagyok nála, de biztosan abban is fejlődik még. Nagyon okos srác, ami a focipályán is fontos – jellemezte fiát Vancsa. – Tetszik a hozzáállás­a

Vancsa Miklós (balra) igyekszik fia minden meccsén ott lenni. Az Újpest elleni gólját azonban csak tévén látta is, nem álmokat kerget, nagyon jó úton jár. Most már a testvére, Milán képviseli, ő az ügynöke, szóval jó kezekben van, és az MTK-nak is hálásak vagyunk, amiért hisznek benne.

A klub korábbi kiválósága gyermeke meccsein a lelátóról szurkol, az edzéseken ugyanakkor okkal nincs ott.

– Zalán a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy bármilyen előnyt jelent a szerepem a klubnál számára. A mecscsein viszont kint vagyok, sajnos pont az Újpest ellenire nem tudtam kilátogatn­i, mert éppen Svájcból értünk haza, és csak a tévében tudtuk nézni a feleségemm­el. Nincsenek szavak arra, milyen érzés volt látni, amikor betalált – mesélte.

BL-selejtezőt érő hely Ekl-selejtezős hely Kiesőhelye­n állók

A Fehérvár–FTC mérkőzést szeptember 22-én, a Puskás–Ferencváro­s találkozót január 26-án pótolják.

 ??  ?? Együtt
Együtt
 ??  ?? Egykor
Egykor
 ??  ??
 ??  ?? Döntő gól Vancsa Zalán (kékben) góljával 2-1-re verte az MTK az Újpestet idegenben
Döntő gól Vancsa Zalán (kékben) góljával 2-1-re verte az MTK az Újpestet idegenben
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary