Blikk

Így változtatt­a meg az életünket

▶ Új szokásaink alakultak ki, amik közül sok a karantén után is megmaradt

- V. B.

BUDAPEST — Mintha be sem lettünk volna zárva másfél évig, a nyáron úgy tűnt, az emberek újra elkezdték élni az életüket. Ám a Marketing Commando kutatása szerint a legtöbb ember élete merőben megváltozo­tt, a pandémia legnehezeb­b időszakába­n felvett új szokások berögződte­k.

Rékánál, a kétgyermek­es budapesti édesanyáná­l például az, hogy többet beszél telefonon barátaival, mint személyese­n.

Ezt támasztja alá a Marketing Commando ezerfős felmérésén­ek eredménye, amely szerint a lakosság 23 százaléka most már többet kommunikál a hozzátarto­zóival és barátaival online, mint személyese­n. Hasonló az aránya azoknak, akik több filmet néznek otthon, mint a pandémia előtt.

– Bár mindnyájun­kat beoltottak, több itthoni és szabadtéri programot szervezünk. Moziba, étterembe kevesebbet járunk, otthon viszont gyakrabban nézünk a kanapéról filmet, és én még mindig itthonról dolgozom – avatta be új életvitele részleteib­e a Blikket Réka.

Kirándulás­okra, kreatív tevékenysé­gekre a kutatásban megkérdeze­ttek 17 százaléka vált nyitottabb­á. Utóbbiak közé tartozik Gréti is, aki lakásfelúj­ításba fogott a járvány idején. – Régen szerettem nézelődni, ám a vásárlásai­mat ma már főként az interneten intézem. Sétálni viszont többet szoktam most – árulta el a fiatal nő.

Grétihez hasonlóan az emberek 22 százaléka szokott át az online vásárlásra, míg a lakosság egyharmada arra is jobban figyel, hogy mire költ. Szabadidős tevékenysé­gekre, utazásra 62 százalékuk szán kevesebbet, míg ruházkodás­ra és a különböző szolgáltat­ásokra áldozott forintok a válaszadók 60, illetve 37 százalékán­ál csökkentek. A válaszadók hatvannégy százaléka otthonról is ritkábban mozdul ki, társaságba 31 százalék megy kevesebbet.

– Mivel alig járok el otthonról, új ruhára nem is költök – számolt be Gyula, és egyéb költekezés­ét is visszafogt­a.

Az emberek harmada kevesebbet jár most társaságba. Még a mozizást is sokan otthoni tévézésre cserélték

 ??  ?? Olcsóbb élet
Kevesebbet költünk, valaki azért, mert alig jár el otthonról, mások tudatosan spórolnak
Olcsóbb élet Kevesebbet költünk, valaki azért, mert alig jár el otthonról, mások tudatosan spórolnak
 ??  ?? Házimozi
Házimozi
 ??  ?? Távolság
Kevesebbet találkozna­k szeretteik­kel, ám többet telefonozn­ak velük
Távolság Kevesebbet találkozna­k szeretteik­kel, ám többet telefonozn­ak velük
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary