Blikk

Bohóc nagypapa vagyok

Szilágyi Tibor 79 esztendős lett ▶ A 80. évébe lépő színész sajátjakén­t szereti a 21 hónapos Franciskát

- Vörös Viktória

BUDAPEST — Szilágyi Tibor ma ünnepli 79. születésna­pját, és bár azt mondja, egyre jobban érzi a korát, szeretne még jó ideig a színpadon állni. Nevelt lányától, Orsitól született unokája pedig bearanyozz­a a mindennapj­ait.

– Csodálatos dolog nagypapána­k lenni, a 21 hónapos Franciska pedig egy tündér. Elfogultsá­g nélkül mondhatom, hogy fantasztik­usan szép és okos baba, ha valami leesik a földre, már megy, és dobja ki a szemétbe – újságolta a Blikknek a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki a mai napig jóban van Orsi édesapjáva­l.

– Van a kicsinek egy édesnagypa­pája is, és mivel még nem beszél, nem tudom, hogy fog majd szólítani, de én csak úgy emlegetem magam neki, hogy a bohóc. Ezt már nagyon is érti, és nagyokat vigyorog, amikor mondom neki, könynyen lehet, hogy így is fog szólítani. Ha kicsit nagyobb lesz, majd elmondom neki, hogy valóban ez a foglalkozá­som – tette hozzá nevetve Szilágyi Tibor, aki nem tervez népes partit a születésna­pjára.

– Egy hetet töltöttünk most el a családdal, ez hihetetlen­ül feltölt, a születésna­pomat azonban otthon, szűk családi körben ünnepeljük. Tisztában vagyok a korommal, de a munkakedve­m még a régi. Szeptember­ben rengeteg előadással készülünk, ami sok elfoglalts­ág ugyan, de ez a hoszszú bezártság már elég volt. Azért igyekeztem hasznosan eltölteni az időt az elmúlt másfél évben is, naplót írtam, amiből talán egyszer könyv is lesz, ez még a jövő titka. De jó volt papírra vetni az akkori érzéseimet, és persze rengeteget nosztalgiá­ztam a színházról is. Ez az 56. szezonom, gyakorlati­lag az egész felnőtt életem a színházról szólt.

Szilágyi Tibor elégedett a karrierjév­el, közel háromszáz szerepe során nagyszerű előadásokb­an, legendás partnerekk­el állhatott színpadon.

– Nincs bakancslis­tám, nem is tudnék szerepet kívánni magamnak, hisz szerencsés ember vagyok, mindent eljátszhat­tam, amit szerettem volna. Rendezőkén­t is sokat dolgozom, főként a veszprémi Petőfi Színházban, ahol legutóbb a Sírpiknik című darabot rendeztem. Sopronban pedig csoda dolgokat játszottam, szerepelek Ibsen Ha mi holtak feltámadun­k című darabjában és Márai A gyertyák csonkig égnek című regényének saját színpadi adaptációj­ában is. Nem tudom, meddig állok színpadon, azt szoktam mondani, hogy amíg van rám igény és szellemile­g is ép vagyok, addig mindenképp­en.

 ??  ?? Múltidéző Szilágyi Tibor nem tétlenkede­tt a lezárások idején sem, naplót
írt az emlékeiből
Múltidéző Szilágyi Tibor nem tétlenkede­tt a lezárások idején sem, naplót írt az emlékeiből
 ??  ?? Elégedett
Horváth Sándorral a Kántor nyomoz című sorozatban. Mindent eljátszott, amit szeretett volna
Elégedett Horváth Sándorral a Kántor nyomoz című sorozatban. Mindent eljátszott, amit szeretett volna

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary