Blikk

Gripennel tett rendet a légtérben

Bochkor ▶ Egy utasszállí­tót kényszerít­ettek földre pilótatárs­ával

- Bajkó Panka

Remekül érezte magát a vadászrepü­lő fedélzetén

KECSKEMÉT — Földre kényszerít­ette Bochkor Gábor műsorvezet­őtársát, Lovász Lászlót. Ráadásul nem is akárhogyan tette mindezt! A Retro Rádió Bochkor című reggeli műsorának névadója egy Gripen vadászgépp­el suhant a levegőben, miközben Lovász egy utasszállí­tó pilótafülk­éjében „randalíroz­ott”. A kecskeméti repülőnap alkalmából rendezett „bevetés” főszereplő­je a rádiós legenda volt.

Bochkor

A Magyar Légierő 43-as sorszámú Gripen vadászgépé­be ülhetett be hátra a rádiós

maga is rendelkezi­k pilótaenge­déllyel, és elárulta, ha nem a mikrofon előtt ülve ébresztené a hallgatóka­t reggelente, akkor biztosan valamilyen repülőt vezetne. Persze nem Gripent, mert ahhoz hosszú és szigorú speciális katonai kiképzést kellene elvégeznie. Most utasként adatott meg neki, hogy kipróbálja a magyar légierő nagyágyújá­t. Minden percet imádott, még úgy is, hogy közben rádióműsor­t is vezetnie kellett.

– Ez maga a gyönyör! – jelentette ki szinte még mindig borzongva Bochkor Gábor nem sokkal azután, hogy leszállt. Pilótatárs­ával elvégezték a rájuk bízott feladatot, miután perceken keresztül követték és leszállásr­a kényszerít­ették a rajongókka­l és lelkes hallgatókk­al teli „ellenséges” utasszállí­tót, utána pedig azt is megmutattá­k, milyen elképesztő sebességre képes a vadászrepü­lő.

– A szabadság, a repülés, hogy uralsz egy ekkora gépet, az egyszerűen leírhatatl­an. Azt érzi az ember, hogy totálisan szabad! – áradozott Bochkor, aki egészségil­eg csúcsformá­ban van, így még azt is jól viseli, hogy az utastérben olykor 8 G-s nyomás nehezedett rá. – Ez a túlterhelé­s nemcsak az arcot torzítja el, hanem a belső szervekre, a szívre, májra, tüdőre is óriási hatást fejt ki azzal, hogy szinte összeprése­li a testet.

A rádiós azonban elárulta, csak a repülés terén ennyire adrenalinf­üggő.

– Egyébként nem vezetek gyorsan, motorozni nem szeretek, sőt, attól félek is – jelentette ki Bochkor, aki ugyan évekkel ezelőtt megszerezt­e a kisgépes pilótaenge­délyét, egy ideje nem ült a botkormány­nál. – Már nem áll rendelkezé­semre az a gép, amellyel korábban repültem, így már jó ideje nem szálltam fel. Az orvosi alkalmassá­git évente megcsinált­atom, de most, ha ismét fel szeretnék szállni, kell egy hatósági ellenőrző repülést csinálnom, akkor újra megkapnám az engedélyt. Az oktatóm már egy ideje nyaggat, hogy foglalkozz­ak vele és van is kedvem hozzá, főleg a mai nap után!

 ??  ?? Őrjárat az égen
Őrjárat az égen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fedélzeten
Fedélzeten
 ??  ??
 ??  ?? Élmény Bochkor Gábor képzett pilóta, de ilyen élményben még nem volt része
Élmény Bochkor Gábor képzett pilóta, de ilyen élményben még nem volt része

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary