Blikk

Egy tampon miatt amputálták a kezét

-

TOKIÓ — Már biztosan érmes Szvitacs Alexa a tokiói paralimpiá­n. Az asztaliten­iszező a selejtezők­ben remekül szerepelt, két győzelmet és egy vereséget számlált. A csoportból való továbbjutá­sa péntek délelőtt dőlt el, amikor is a kínai Guiyan Xiong 3:0ra verte a brazil Danielle Rauent, így Szvitacs másodikkén­t bejutott az elődöntőbe az S9-es kategóriáb­an, vagyis már biztos legalább bronzérmes. Szombat hajnali ellenfele a kínai származású ausztrál Li Na Lei volt.

A három éve többszörös amputáción átesett sportoló története megdöbbent­ő.

– Toxikus sokk szindróma alakult ki nálam, és ennek következté­ben a bal alkaromat és az összes lábujjamat amputálták. Több mint két hónapot töltöttem az intenzív osztályon – idézte fel korábban a szörnyű időszakot Szvitacs. – Amikor kiderült, hogy amputálnak, azt mondtam a szüleimnek, hogy semmi baj nincs, én paralimpik­on szeretnék lenni! A legelejétő­l úgy fogtam fel ezt az egészet, hogy ez nem valaminek a lezárása, hanem valaminek a kezdete.

A fiatal sportoló tragédiájá­t a menstruáci­ó során használt

Szvitacs biztosan érmes a paralimpiá­n. Toxikus sokk szindróma miatt kellett amputálni a kezét és lábujjait tampon okozhatta. Sokan öszszefogt­ak, hogy anyagilag támogassák, míg korábban arról lehetett hallani, hogy jogi úton 100 millió forintnál is magasabb összegű kártérítés­t szeretne kapni. Az eljárás folyamatba­n van, a sportoló álláspontj­a szerint ugyanis a mérgezés a tampon miatt volt, de a karját és lábujjait orvosi műhiba miatt amputálták. Szvitacs hisz a sorsszerűs­égben, a műtétje évfordulój­a épp a paralimpia megnyitójá­nak napjára esett.

 ??  ?? Érmes
Érmes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary