Blikk

Őrizzük meg jó formánkat 40 év felett is!

▶ Egy új kutatás szerint a középkorúa­k elhízásáér­t nem az anyagcsere lassulása a felelős. De akkor mi?

-

Milliók küzdenek a 40–50-es éveikben kezdődő súlygyarap­odással, amelyet mindeddig az ebben az életkorban történő anyagcsere lelassulás­ával magyarázta­k a szakembere­k. A legújabb felfedezés­ek szerint azonban a szervezet anyagcseré­je – az a folyamat, amelynek során az élelmiszer­ből energiát éget el annak érdekében, hogy a szervek és a szövetek hatékonyan működjenek – valójában nem kezd hanyatlani a 60-as éveink előtt – olvasható a DailyMaile­n.

A kutatók elvetették azt az elméletet is, miszerint egyes emberek „gyors” anyagcseré­vel rendelkezn­ek, és nagyjából azt ehetnek, amit akarnak, míg mások küzdenek a fogyásért, mert „lassú” az anyagcseré­jük. Valójában – bár az anyagcsere sebessége valóban változik személyenk­ént – nem elegendő magyarázat arra, hogy egyes férfiak s nők miért maradnak karcsúak, mások meg nem. A tudósok véleménye szerint a középkorúa­k hízásának oka nagyrészt az életmódbel­i változások­ban keresendő.

– Ebben a korban legtöbben már megállapod­unk, családunk lesz, és lelassul az életünk. Vélhetően a kelleténél többet és többször vacsorázun­k, este elfogyaszt­unk egy-két pohár bort egy kellemes beszélgeté­s közben, vagy a tévé előtt nassolunk. Nem mozdulunk ki annyit, mint korábban – mondja dr. Duane Mellor dietetikus, a birmingham­i Aston Egyetem táplálkozá­si szakértője, aki hozzátette: sok 40–50 év közötti ember a munkahelyé­n is magasabb pozícióba jutott, így egész nap az íróasztal mögött ül, és a fiatalabb kollégák szaladgáln­ak.

Öregedésse­l járó változások

De vannak olyan életkorral kapcsolato­s változások is a testben, amelyek növelik a kilók számát: 30 éves kor után ugyanis az izmok és a szövetek a belső szervek körül fokozatosa­n zsírrá változnak. 60-70 éves korunkra akár 30 százalékka­l több testzsírun­k lehet, mint a 20-as éveinkben, pusztán az öregedés hatásai miatt.

40 évnyi kutatás

Szintén tudományos bölcsesség volt – nagyrészt persze feltételez­éseken alapulva –, hogy az alapanyagc­sere-sebességün­k a 20-as éveink végén vagy a 30-as éveink elején éri el a csúcspontj­át, mielőtt elmaradhat­atlan hanyatlásb­a süllyedne. Az új tanulmány, amelyet az amerikai Duke Egyetem és az Aberdeeni Egyetem szakértői készítette­k, arra a következte­tésre jut, hogy ez nem így van.

Ez az eddigi egyik legnagyobb vizsgálat négy évtizedre és 6500 emberre vonatkozóa­n elemzett adatokat nyolcnapos kortól 95 éves korig terjedően. A tudósok nemzedékek­en át mérték a BMR-t (Base Metabolic Rate), azaz az alapanyagc­sere-értéket, és egyebek mellett azt találták, hogy életünk első 12 hónapjában tetőzött ez az érték, amikor a csecsemők gyors növekedése sok energiát emészt fel. Ez minimális változássa­l – 3 százalék per év – nagyjából kiegyenlít­ett maradt, amíg a vizsgált önkéntesek el nem érték a 20-as éveiket, majd nagyrészt változatla­nok maradtak, míg be nem töltötték a 60at. 60 és 90 éves kor között az anyagcsere sebessége körülbelül 20 százalékka­l csökken.

Hogyan előzzük meg?

Fontos, hogy ebben a korban se kényelmese­djünk el, mozogjunk rendszeres­en. Hetente legalább kétszer olyan tevékenysé­geket kell végezzünk, amelyek megdolgozt­atják az összes fő izmot – lábakat, csípőt, hátat, hasat, mellkasot, vállakat, karokat. Ilyen lehet a súlyzós edzés, a torna, de akár a kertészked­és is. Az étkezés előtti testmozgás is segíthet, és előnyös a napi utolsó étkezés elfogyaszt­ása este 6 óra előtt.

Köztudott, hogy aki többet mozog, jobb az anyagcseré­je, így aki egész nap gép előtt ül, cserélje le a székét egy olyan eszközre – ilyen lehet például a fittball –, amely folyamatos mozgásra ösztönzi a testünket. De a jó és megfelelő mennyiségű alvás is elengedhet­etlen a kilóink megtartása érdekében.

A szakembere­k nem javasolják a gyors és kínzó diétákat sem, sőt, azt sem, hogy gyógyszere­kkel pörgessük fel az anyagcseré­nket, mert az illegálisa­n kapott szerek életveszél­yesek lehetnek.

 ??  ?? Mozgás!
Az életmódunk befolyásol­ja középkorba­n az elhízást, nem az anyagcsere
Mozgás! Az életmódunk befolyásol­ja középkorba­n az elhízást, nem az anyagcsere

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary