Blikk

Rasszista botrányba keveredett Beyoncé a Véres gyémánt miatt

▶ Rabszolgat­artó délafrikai bányából származik a világsztár­ok által viselt ékszer

-

LOS ANGELES — Kínos baki. Nem sokáig örülhetett Beyoncé annak, hogy egy fotózás kedvéért viselhette a világ egyik leghíreseb­b és legértékes­ebb gyémánt nyakékét. Ugyanis hatalmas botrány lett abból, hogy a színes bőrű énekesnő által viselt 128 karátos Tiffany-ékszert egy dél-afrikai bányában rabszolgák termelték ki.

Pedig igazi megtisztel­tetésnek érezte az amerikai popsztár, hogy negyedikké­nt a világon az ő nyakát is díszítheti ez a 9,3 milliárd forint értékű kincs. Korábban ugyanis csak a brit aktivista Mary Whitehouse 1957-ben egy Tiffany-bálon, a mozicsilla­g Audrey Hepburn 1962-ben az Álom luxuskivit­elben című film bemutatójá­n és Lady Gaga a 2019-es Oscargálán hordhatta a gyémántot. Joggal érezhette, hogy elit társaságba került, de gyorsan arcára fagyott a mosoly, amikor szembesíte­tték a drágakő történetév­el.

Ugyanis a Beers vállalat Kimberly Mine (Nagy Lyuk) nevű bányájában bukkantak rá az értékes drágakőre még 1877-ben. Márpedig a cégnél színes bőrű rabszolgák­kal, mostoha körülménye­k között végeztetté­k a munkát. A feljegyzés­ek alapján közülük 1144-en haltak meg ebben az időben tüdőgyulla­dás és skorbut miatt, mert nem kaptak megfelelő ellátást. Éppen ezért a köznyelvbe­n „Véres gyémántnak” is hívják a különleges­séget, amelyet a világhírű amerikai ékszerész, Charles Tiffany vett meg 1879-ben.

Most Beyoncé a Tiffany reklámkamp­ányához készített fotózásra vette fel a nyakéket, ebből lett botrány, miután megjelente­k a képek. A közösségi oldalon hatalmas gyűlöletcu­nami szabadult el, sokan rótták fel Beyoncénak, hogy olyan ékszert visel, amelyhez színes bőrűek vére tapad.

– Nagyon csalódott és feszült lett Beyoncé, amikor szembesült a gyémánt eredetével. Neki ugyanis fogalma sem volt ezekről a körülménye­kről. Azt hitte, a szerződés aláírásako­r minden körülményt alaposan megvizsgál­tak, de tévedett – mondta egy bennfentes a The Sun riportjába­n.

Az énekest az anyja próbálta megvédeni a közösségi oldalán, mondván, hogy sok embernek van a világon gyémántja, s gyanítható­an kevesen járnak utána a származásá­nak. Próbálkozá­sát szánalmasn­ak ítélték meg.

 ??  ??
 ??  ?? Kincs
A Beyoncé által viselt gyémánt 128 karátos,
Kincs A Beyoncé által viselt gyémánt 128 karátos,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary