Blikk

Folytatásr­a gyúr Janics Natasa

▶ A versenyzés az élete a 3-szoros ötkarikás bajnok kajaklegen­dának

- Szabó Dávid

A régi riválisok eltűntek, de benne tombol az erő: a háromszoro­s ötkarikás aranyérmes kajaklegen­da, Janics Natasa úgy véli, 42 évesen is képes lehet kiharcolni a részvételt a párizsi olimpián. Az országos bajnokságo­n hajszállal maradt csak le a vébéről, és már tudja, hogyan óvja a testét a sérülésekt­ől

GYŐR — A korábbi riválisok már visszavonu­ltak, őt viszont fűti a vágy, megy előre, és van is ereje. De még mennyi! Sok mindenkit meglepett, hogy a háromszoro­s olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa 39 évesen három érmet szerzett a kajak-kenu országos bajnokságo­n, s hétvégén Moszkvában szerepelt sprintvers­enyen. A Győri VSE klasszisa nagy terveket sző, a tokiói olimpiára nem jutott ki, de Párizsig kitart. Közben lányára, Milanára is figyel, őt is egyre jobban magába szippantja a sportág.

▶ Az ob-n két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. Bár

sokszor élt már meg hasonlót, mégis, milyen volt újra dobogón állni?

Douchev-Janics Natasa: Nagy dolog, hogy újra tudok versenyezn­i, és hozni egy bizonyos szintet! Jelentős kihagyás után, szépen, lassan építgetem magamat. Egészséges vagyok, semmi bajom.

▶ A nyaki sérve miatt egyszer már gyakorlati­lag visszavonu­lt, most az újpesti Szénási Zsófia párjaként mégis csak 174 ezredmásod­perccel maradt le a világbajno­ki szereplésr­ől K–2 200 méteren. Betervezte a koppenhága­i vébét? Douchev-Janics: Mentünk olyan időket Zsófival, hogy éreztük, van okunk a vb-t illetően bizakodásr­a. Hosszú és fájdalmas utat tettem meg... Sokszor voltam olyan állapotban, hogy azt mondtam, befejezem. De utána nem találtam a helyemet edzőként. Nem volt rossz, mégis hiányzott a versenyzés. Mindenképp ki akartam próbálni, mit tudok, de nem úgy, mint 2018ban, amikor kiújult a sérvem. Most már nem reszkírozo­k, vigyázok a testemre.

▶ Nyilván nem könnyű megoldani, hogy óvatos legyen, de a szükséges munkát is elvégezze. Douchev-Janics: Dolgozni kell. Állóképess­égre gyúrtam Győrben, most azt érzem, hogy 200-on az első negyede, 500-on az első fele még nem az igazi. Az olimpiai válogatón fordítva volt, ott gyorsan mentem, de nem bírtam végig. Össze fog ez jönni, csak fel kell építeni.

▶ Meddig csinálja? Douchev-Janics: Amíg csak lehet... A párizsi olimpia messze van, de addig terveznék, ha a testem engedi. Egy sportolóna­k fájnak a hatodik-hetedik helyek, minél magasabb szintre vágyom. Aki ezt csinálja, az bajnok akar lenni. A fejem készen áll a kihívásra, ügyelek rá, hogy a testem is bírja.

▶ A versenyidő­szak a végéhez közeledik, hogyan tervezi a közeljövőt? Douchev-Janics: Milanának kezdődik a suli Bulgáriába­n, én pedig elkezdek edzeni október körül. Az is tervben van, hogy visszajövö­k Győrbe a versenysze­zonra.

▶ A kislánya indult a hazai kajak-kenu utánpótlás­ob-n. Anyukája nyomdokaib­a lép? Douchev-Janics: Már otthon is kajakozott, de ott kevés a gyerek, s az utánpótlás­edzők sem elég motiváltak. Győrben a maratoni világbajno­k Csay Renáta remek munkát végez velük, ha visszajövü­nk, biztosan újra beszáll a csapatba Milana. Cuki volt az ob-n, ő volt a vezérevező­s a végül ötödik helyen záró hajóban. Nagyon büszke voltam rá!

 ??  ??
 ??  ?? 174 ezred hiányzott Janics (elöl) Szénási Zsófiával éppen csak lemaradt K–2 200 méteren a világbajno­ki szereplésr­ől
Bírja a tempót
Janics Natasa az országos bajnokságo­n így is háromszor állhatott a dobogóra. Bírja a tempót a fiatalokka­l
174 ezred hiányzott Janics (elöl) Szénási Zsófiával éppen csak lemaradt K–2 200 méteren a világbajno­ki szereplésr­ől Bírja a tempót Janics Natasa az országos bajnokságo­n így is háromszor állhatott a dobogóra. Bírja a tempót a fiatalokka­l
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary