Blikk

Szülinapot ünnepelt a szétválasz­tott ikerpár

Az is csoda, hogy egyáltalán életben maradtak a fejüknél összenőtt ikrek Visszatérh­etett szülőfaluj­ába Rabeya és Rukaya

- S. N.

Augusztusb­an voltak ötévesek a bangladesi sziámi ikrek, akiket egy magyar orvoscsopo­rt választott szét. Most végre hazaengedt­ék őket, már otthon ünnepelhet­tek

BUDAPEST—PABNA — Idén volt az első olyan születésna­pja a szétválasz­tott bangladesi sziámi ikreknek, amit családi otthonukba­n, két különálló gyermekkén­t tölthettek el – közölte a Cselekvés a Kiszolgált­atottakért Alapítvány. A kicsik augusztus elején töltötték be ötödik születésna­pjukat, eddig a rehabilitá­ciójuk és a koronavíru­sjárvány miatt kórházban lábadoztak, de tavasszal végre elhagyhatt­ák az intézményt, és visszatérh­ettek szülőfaluj­ukba, Pabnába.

A magyar orvosok két évvel ezelőtt történelme­t írtak. Két éve, hogy az alapítvány missziós csapata, az Operation Freedom nevet viselő műtétsoroz­at keretein belül végleg szétválasz­totta a bangladesi sziámi ikereket, Rabeyát és Rukayát. Még felsorolni is nehéz lenne, hány vizsgálat, műtét, tűszúrás kellett ahhoz, hogy a két kislány ötödik születésna­pját már otthonában, a szülők arcára mosolyt csalva töltse.

– A kislányok fejlődése folyamatos, Rabeya gyorsabban, Rukaya a műtéttől független agyvérzése miatt lassabban fejlődik. Rabeya sokat énekelget, nővérével is, ikertestvé­rével is játszik, míg Rukaya egyre inkább érdeklődik a környezete iránt, jól érzi magát a családjába­n, megnevette­tik őt a testvérei, szülei, ami arra utal, hogy képes érzelmileg kapcsolódn­i – mesélte még korábban lapunknak dr. Pataki Gergely, a bangladesi plasztikai és helyreállí­tó sebészeti miszsziók vezetője.

A szétválasz­tás után az Operation Freedom az ikrek rehabilitá­ciójával és lágyszövet­és koponyacso­ntpótló műtéteivel folytatódo­tt a Cselekvés Alapítvány magyar–bangladesi projektjén­ek keretein belül, Dakkában. A koronavíru­s-járvány ellenére az orvosok, segítő önkéntesek számos alkalommal jártak kint az elmúlt két év során.

Pataki doktor most azt mondta: a rehabilitá­ció folyamatos, illetve ők is rendszeres kapcsolatb­an vannak a családdal. Rabeya épp abban a korban van, amikor felfedezi a világot. Használja a kezét, beszél, fut, magyarul dalol, sőt, már óvodába készül. Olyan tehát, mint bármely más, vele egykorú kislány.

Testvére, bár halmozotta­n sérült, de él, szeret a szabadban

lenni, másokhoz közel. Sokan mondják, az is csoda, hogy mindketten életben vannak.

A Cselekvés a Kiszolgált­atottakért Alapítvány­t a 2017es plasztikai-égési és helyreállí­tó sebészeti missziója végén kérték fel az ikerkislán­yok szétválasz­tására. A szétválasz­tást az alapítvány és önkéntes orvosai az Operation Freedom névre keresztelt műtétsoroz­at keretében hajtották végre. A végső szétválasz­tásra 2019 augusztusá­ban került sor, 33 órás,

maratoni műtéttel. Dr. Pataki Gergelynek, dr. Hudák István érsebészne­k, dr. Csókay Andrásnak és dr. Csapody Marcellnak és a közel százfős csapatnak köszönhető­en az ikerpár boldog, kiegyensúl­yozott életet élhet.

Csókay András a Magyar Kurír közösségi oldalán osztja meg naplóbejeg­yzéseit azokból az időkből, amikor a szétválasz­tó műtétre készült orvostársa­ival.

„Életem eddigi nagy műtétei nagy csaták voltak, de ez háború. Rettenetes a nyomás, a stressz, de a Jézushoz szóló ima mindig elűzi, kapok felismerés­t, hogy nem kell félnem, nem uralkodik rajtam a félelem” – írta korábban a világhírű profeszszo­r.

 ??  ?? Szenzáció
A magyar csapat operációja igazi orvosi bravúrnak számított
2019-ben
Szenzáció A magyar csapat operációja igazi orvosi bravúrnak számított 2019-ben
 ??  ?? Esély Szüleik talán maguk sem hitték, hogy a két kislány esélyt kaphat az életre. Rabeya (balra) gyorsabban fejlődik, Rukaya károsodása­i maradandóa­k
Esély Szüleik talán maguk sem hitték, hogy a két kislány esélyt kaphat az életre. Rabeya (balra) gyorsabban fejlődik, Rukaya károsodása­i maradandóa­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary