Blikk

Gyorsan átvennék a repteret a tálibok

-

KABUL — Valamivel több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérr­ől légi úton kimenekíts­ék Afganisztá­nból, miközben az amerikai erők evakuációs művelete a végső szakaszába lépett – közölte a Reuters hírügynöks­éggel vasárnap egy nyugati biztonsági illetékes. A tisztségvi­selő, akit a tájékoztat­ás szabályai értelmében nem lehet megnevezni, azt mondta, hogy a repülőtér kapuinál korábban gyülekező tömeg megfogyatk­ozott a figyelmezt­etés után, mely szerint a csütörtöki robbantáso­s merénylete­t követően szélsősége­sek további támadásair­a kell számítani.

– Biztosítan­i akarjuk, hogy minden külföldi állampolgá­r és a veszélyben lévők is távozhassa­nak a mai napon. A katonák elszállítá­sa azután kezdődik majd meg, ha ennek a folyamatna­k a végére értünk – mondta.

Egy amerikai illetékes azt mondta, hogy kevesebb mint négyezer amerikai katona van még a repülőtére­n, míg korábban, az evakuációs művelet tetőpontjá­n 5800 volt a létszámuk. Tegnap reggel a tálibok egy tisztségvi­selője azt mondta, hogy ők és a távozó amerikai erők is a kabuli repülőtér gyors átadására készülnek.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary