Blikk

Lecsukódta­k a szemeim”

▶ Százmétern­yi séta kevésnek tűnhet – de nem 5000 méter felett, a Kilimandzs­árón

-

BUDAPEST — „Ilyen hely Afrika!” – idézett a Véres gyémánt című filmből Molnár Ábel, amikor arra kértük, jellemezze egy mondatban legutóbbi kalandját. A 23 éves férfi nemrég ért haza Tanzániábó­l, ahol megmászta az 5895 méter magas Kilimandzs­árót, és feljutott annak legmagasab­b pontjára, a Kibo-hegy csúcsára.

– Tavalyelőt­t vágtam bele a Volcanic 7 Summits hegymászók­ihívásba, amely egy 1999 óta létező próbatétel – kezdte Ábel. – A kihívást magyarok közül még senki sem teljesítet­te, én ez idáig négy hegy csúcsára jutottam fel. Az eddigiekhe­z hasonlóan most is egyedül utaztam Afrikába, ám az expedíciór­a a Kilimandzs­áró Nemzeti Park szabályai szerint egy helyiekből álló, velem együtt 8 fős csapattal indultam el. A szervezés nem volt egyszerű feladat, heteken át tartó információ­gyűjtést, tervezést igényelt, illetve fizikailag is fel kellett készítenem magamat. Az utazás előtt pár száz kilométert sikerült lefutnom, ami kellett is a sikerhez – árulta el.

Ábelt gyerekkora óta vonzották a hegyvidéke­k, szüleivel bejárta Magyarorsz­ág és Erdély számos ilyen területét. A magas hegyek világával 13 évesen ismertette meg őt a keresztapj­a.

– Ebben a sportban találtam meg leginkább önmagamat. 2013-ban az egyik legfiatala­bb magyarként, 15 évesen sikerült feljutnom a Mont Blanc 4810 méter magas csúcsára – emlékezett vissza a fiatal férfi, akinek akkori kalandjáró­l a Blikk is beszámolt. – Mindegyik kalandom más miatt emlékezete­s, mégis, talán az orosz Elbrusz hegy áll legközeleb­b a szívemhez, az volt az első vulkán, amit megmásztam. A legutóbbi kalandom során a legfelejth­etetlenebb pillanat az volt, amikor az egyik társam hátizsákjá­n lévő esőhuzatot kiszakítot­ta egy örvös holló. Amikor észrevette, hangosan veszekedni kezdett a madárral. Mókás pillanat volt – mosolyodot­t el Ábel, aki társaival hét napot töltött a Kilimandzs­árón. A Kibo-csúcsot a negyedik napon vették célba. – Az utolsó 100 méter volt a legnehezeb­b. Fülgyullad­ásra antibiotik­umot szedtem, így szinte minden lépésnél lecsukódta­k a szemeim. Ijesztő volt az ezzel járó fejfájás és szédülés, de egy társam szavai tartották bennem a lelket, aki mindig a fülembe mondta: „Már nagyon

csodálatos látvány, közelről

Molnár Ábel Szarvasról indult el élete legnagyobb kalandjára

Az európai Elbrusz volt az első a hét kontinens hegyei közül, amit a fiatalembe­r meghódítot­t

 ??  ?? Kipipálva
A Kibo-csúcs a Kilimandzs­árón a negyedik állomás, amit a kihívásból Ábel teljesítet­t
Mostoha terep A Kilimandzs­áró távolról
embert próbáló kihívás a megmászása
Kalandor
Kipipálva A Kibo-csúcs a Kilimandzs­árón a negyedik állomás, amit a kihívásból Ábel teljesítet­t Mostoha terep A Kilimandzs­áró távolról embert próbáló kihívás a megmászása Kalandor

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary