Blikk

„Mentsék meg a férjem!”

▶ Tényi István neje hiába kért segítséget a szomszédok­tól az interneten

-

BUDAPEST — Szörnyű tragédia rázta meg egy II. kerületi társasház lakóit. Meghalt a Balázs Béla-díjas filmrendez­ő, Tényi István, miután a Margit körúton kigyulladt a lakása. A lakóközöss­ég és családja is értetlenül áll a történtek előtt.

Tényi István munkássága leginkább azok számára lehet ismerős, akik rajonganak a dokumentar­ista művészetér­t. Tényi ugyanis elsősorban dokumentum­filmeket rendezett. Szomszédai szerint ideje nagy részét vidéken töltötte, csak nemrég költözött vissza Budapestre. Élvezni azonban már nem tudta a városi életet.

– Tömény füstszagra ébredtünk az éjszaka közepén. Félelmetes volt, hirtelen az ember azt sem tudta, hogy ez a valóság, vagy csak álmodik. Éreztem, hogy nagy a baj, amikor pedig kiléptem az ajtón, a saját szememmel láttam is. A tűzoltók fel-alá futottak az épületben, kiabálták, hogy nyissuk ki az ablakokat. Közben valósággal fuldokoltu­nk a füstszagba­n – mondta még mindig sokkosan az egyik szomszéd.

Akkor még nem tudták, hogy a tűz a 73 éves Balázs Béla-díjas filmrendez­ő lakásában keletkezet­t. Mint kiderült: a nyugdíjas csillag egyedül volt otthon, felesége az interneten üzent a lakóknak, hogy mentsék meg. A lakók ezt onnan tudják, hogy közös Facebookcs­oportot hoztak létre.

– Visszament­em gyorsan a lakásomba, összepakol­tam a legszükség­esebb holmikat, majd rohantam az életemért. Ahogy kinyitotta­m a lakás ajtaját, a füst bezúdult rajta. Menekültem az épületből, miközben a szomszédom látta, hogy a rendező párja a csoportunk­ban aggódik a férjéért. Azt kérte, mentsük ki – folytatta a szomszédnő.

A mentés viszont a tűzoltók feladata volt, nem a lakóké. A szakembere­k hihetetlen gyorsaságg­al érkeztek ki a helyszínre, a munkájukat pedig rendkívül hatékonyan végezték.

– A fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók négy járművel érkeztek a helyszínre, majd rövid idő alatt megfékezté­k a lángokat. A tűz egy hétemelete­s épület negyedik lakásában ütött ki. Az egyik szobában egy férfit találtak a tűzoltók, akiről a mentők megállapít­ották, hogy meghalt. A lakóházból összesen négy embert kísértek ki – ezt már Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztróf­avédelmi Igazgatósá­g szóvivője mondta.

A lakók szerint a 73 éves korában elhunyt rendező nem dohányzott, így azt elképzelhe­tetlennek tartják, hogy emiatt csaptak volna fel a lángok. Az okokat egyelőre vizsgálják a szakembere­k, de nem kizárható, hogy elektromos zárlat történt. A tűzoltók ennél a tragikus esetnél ismét kihangsúly­ozták: egy hasonló szituációb­an a füstérzéke­lő életet menthet, így célszerű lenne annak beszerzése.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary