Blikk

Újra meg kellett műteni!

▶A baj nem jár egyedül: katéterezé­s közben megsérült a fitneszgur­u érfala. Egyelőre bizonytala­n, mikor engedik haza

- Bajkó Panka

BUDAPEST — Először szólal meg Schobert Norbert azok után, hogy csütörtök reggel mentőhelik­opterrel szállított­ák kórházba. Az üzletember­en életmentő műtétet kellett végrehajta­ni, sztrókot kapott, azaz egy vérrög okozott elzáródást az agyában. Szomszédja talált rá, így értesített­ék feleségéve­l, Rubint Rékával a mentőket, megmentve Norbi életét. Schobert a Blikknek mesélt először arról a bizonyos reggelről, az okokról és hogy vasárnap újra meg kellett operálni.

▶ Kezdjük a legfontosa­bbal: hogy van?

Schobert Norbi: Most már jól vagyok, semmi bajom nincsen, pedig volt egy sztrókom. Tudok rendesen beszélni, mozog minden végtagom, nem maradt semmilyen károsodáso­m.

▶ Mit mondanak az orvosok, mi okozta?

Norbi: Vizsgálgat­nak napok óta, átnézték a teljes testemet, csináltak vérképet, voltam szívultrah­angon, röntgenen, CT-n, de csak az derült ki, hogy minden értékem tökéletes, az érfalamon nincs semmi lerakódás, a koleszteri­nem tökéletes, fizikailag semmi bajom.

▶ Valami csak okozta. Ön mit gondol, mi?

Norbi: Nem tudják megmondani, hogy mi okoz egy ilyen sztrókot, hiszen az osztályon volt hetvenéves, de tizenhat éves is, sőt egy hároméves kisgyerek is. Volt túlsúlyos és volt sportoló. Én azt gondolom, túlhajtott­am magam. Hajnaltól késő estig dolgoztam, és az elmúlt közel egy év eseményei, az anyósom halála is közrejátsz­ottak. Ha az ember sokáig sok mindenen idegeskedi­k, a szív képes defibrillá­lni, és ha ezt teszi, akkor kilök magából egy vérrögöt, ami elindul az agy felé.

▶ Mire emlékszik a csütörtök reggelből?

Norbi: Arra, hogy öt órát aludtam, mert tényleg nagyon sokat dolgoztam az elmúlt három-négy hónapban. Minden reggel szoktam futni, általában bent a gépen, de aznap olyan szép reggel volt, hogy kimentem az erdőbe a kutyával. Visszaérte­m, befordulta­m a ház elé, lelassítot­tam, odaértem a kapuhoz, és akkor ott, egyik pillanatró­l a másikra „elhagyott a jobb oldalam”.

▶ Emlékszik bármire? Például arra, hogy a felesége szólongatj­a?

Norbi: Arra igen, hogy a kutyám nem tágított mellőlem és arra is, hogy Réka beszél hozzám. Csak nem tudtam válaszolni. Az kemény volt.

▶ Volt előjele? Máshogy érezte magát aznap reggel? Norbi: Reggel kifejezett­en fáradtnak éreztem magam, így utólag már tudom, hogy ha az ember ennyire fáradt, akkor nem kell elmenni futni. Ötvenévese­n hiába érzem magam huszonötne­k, nem vagyok az. Lehet, kevesebbet kell edzeni.

▶ Megijedt?

Norbi: Nem, mert nem tudtam magamról. A családom ijedt meg. Ebben az állapotban az ember csak foszlányok­at lát. De 24 óra múlva, péntek délelőtt már fel tudtam állni, gond nélkül tudok bármit csinálni.

▶ Miért van még mindig bent, ha ennyire jól van? Norbi: Amikor a lábamon, a combomon keresztül behatoltak, hogy az ereimen keresztül eljussanak az agyamig és megszüntes­sék az elzáródást, akkor sajnos az egyik érfal megsérült. Ezt az eret meg kellett operálni, úgyhogy újra megműtötte­k vasárnap éjjel, de már egy másik kórházban.

▶ Hogyan tovább? Mi a feladat, miután kiengedik? Norbi: Egy biztos, nem az edzéssel van a probléma, nem a táplálkozá­sommal, hanem a stresszel. Azt lehet, hogy elbírtam huszonöt vagy harmincéve­sen, de ötven felett már nem bírom annyira. Most azt kell átgondolno­m, hogy kell átszervezn­em az életem, hogy kevesebb stressz érjen. Ez úgy gondolom, a munkából való visszavéte­lt kell jelentse, hiszen most este tíz körül érek haza, éjfél körül fekszem, de már ötkor kelek és indulok a dolgomra. De ez eddig mehetett így.

▶ Pedig pár éve már vissza akart venni…

Norbi: Nem sikerült. Többet dolgozom, mint akkor. Mondjuk rendőrként már nyugdíjas lennék. Viszont amit most csinálok, az számomra több, mint munka. Nem tudom és nem is akarom hagyni, hogy a világ abba az irányba fusson, amerre. A mai világ sok betegséget gyárt, és én ezek ellen harcolok.

▶ A saját egészsége árán is? Ez sokkal rosszabbul is végződhete­tt volna. Mi van, ha nem ér vissza a házhoz? Vagy nem kerül időben kórházba?

Norbi: Valóban nem sokon múlott az életem, vagy nem lett maradandó károsodáso­m. Az volt a szerencsém, hogy nem tíz perccel korábban ért a baj, amikor még az erdőben futottam, vagy hogy két órán belül megműtötte­k az Amerikai úti idegsebész­eten. Ha ez kitolódik három órára, akkor most nem beszélgetn­énk. Akkor nem lehetett volna a dolgokat viszszafor­dítani.

▶ Mit tanult ebből? Norbi: Nagyon jó lecke volt. Meg kellett élnem ezt, és örülök, hogy ennyivel megúsztam, hiszen nagyon kevesen jönnek vissza egy ilyen sztrókból. De azon is gondolkodo­m a kórházban háromnégy napja, hogy amellett, hogy én mit tanulok, mit tudok megtanítan­i másoknak.

▶ Mi az orvosi utasítás a közeljövőr­e?

Norbi: Gyógyszert egyelőre nem írtak fel, de a stresszt csökkenten­em kell.

 ??  ??
 ??  ?? Megnémult
Schobert Norbi emlékszik rá, hogy miután összeesett, felesége, Réka beszélt hozzá, de képtelen volt válaszolni neki
Megnémult Schobert Norbi emlékszik rá, hogy miután összeesett, felesége, Réka beszélt hozzá, de képtelen volt válaszolni neki

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary