Blikk

Valóban sosem volt még olyan jó az egyetemeke­n?

- V. J. Z.

▶ Varga Mihály pénzügymin­iszter szerint soha korábban nem költöttek még Magyarorsz­ágon felsőoktat­ásra anynyi forrást, mint a jelenlegi kormányzat­i ciklusban. Tényleg ilyen jó a helyzet az egyetemeke­n?

– Gondolom, beleszámol­ta a kínai Fudan egyetemre szánt milliárdok­at a költségvet­ésben, mert egyébként egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzetünk, sőt. A felsőoktat­ásban a teljesítmé­nyhez képest a közoktatás­nál is botrányosa­bb a jelenlegi helyzet. Hiszen például nálunk a belépés feltétele az idegen nyelvű tudományos publikálás és az előadás. Ez nagy nyelvi tudást és szakmai felkészült­séget igényel. Mégis, egy kutató kezdő fizetése csak nettó 142 ezer forint. Csodálkozi­k bárki ezek után, hogy a kutatói pálya elveszítet­te vonzerejét és az ösztöndíja­s helyeket sokszor nem lehet betölteni, mert egyszerűen nincs jelentkező? Ezt én nem nevezném rózsás helyzetnek.

▶ A régi oktatók sem maradnak a pályán?

– Az egyházi fenntartás­ú egyetemek jobb fizetéseke­t és munkafelté­teleket kínálva elkezdték elszipkázn­i a szakembere­ket az állami felsőoktat­ásból.

▶ Elmaradhat­nak szemináriu­mok, mert nem lesz előadó?

– Annyira nem rossz még a helyzet. Valaki meg fogja tartani a szemináriu­mot, csak nem mindegy, mennyire felkészült, tapasztalt szakembere­k lesznek azok. Ez azért baj, mert hosszú távon meghatároz­za az oktatás színvonalá­t, az pedig minden ember jövőjét.

 ??  ?? Aki válaszol: Ferenczi Attila, a PDSZ felsőoktat­ási tisztségvi­selője
Aki válaszol: Ferenczi Attila, a PDSZ felsőoktat­ási tisztségvi­selője

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary