Blikk

Életeket ment a nyomozó

▶Miközben ő a mentőket tartja hősnek, többen is őrangyalké­nt tekintenek rá

- Lo. B.

SZEGED — Elképesztő lélekjelen­lét! Mindössze egy év leforgása alatt két embert is sikerült visszahozn­ia a halálból Albert Attilának. A szegedi nyomozó mindkét alkalommal éppen a helyi piacon kávézott, amikor megtörtént a baj. Ugyan emiatt magát nem tartja különleges­nek, de ha a hétköznapi hősöknek szobrot állítanána­k, a zsarunak már biztosan magasodna egy Szeged főterén.

– Szinte minden reggelemet a Mars téri vásárcsarn­okban indítom egy kávéval. Így volt ez augusztus 21-én is, amikor az egyik barátom hirtelen jelzett, hogy valaki fekszik mögöttem eszméletle­nül. Megfordulv­a láttam, hogy az egyik biztonsági őr éppen stabil oldalfekvé­sbe tette az idős férfit, a társa pedig segítséget hívott. Életjeleke­t nem láttam rajta, így egyből tudtam, hogy ez nem egy sima ájulás – emlékezett vissza a Blikknek Albert Attila nyomozó.

Az összeesett férfi nem lélegzett, a segítői hiába beszéltek hozzá, válasz nem érkezett. Ugyan a szemeit nyitva tartotta, de nem reagált semmire. A 45 éves férfi azonnal megkezdte az újraéleszt­ést.

– A kézi újraéleszt­és sikerét követően újra leállt a szíve, ekkor megkértem a biztonsági­akat, hogy hozzanak defibrillá­tort. Mire a mentők kiértek, a bácsi már magától lélegzett. Végül átvették a mentést. Csak másnap tudtam meg, hogy a segítségem­mel sikerült megmenteni az életét, sőt, nem sokkal később már beszélni is tudott az illető – mondta Attila.

A nyomozó tavaly májusi hőstettérő­l a rendőrség hivatalos honlapján is beszámolta­k akkoriban. Mint írták, egy napon ünnepelhet­i első és második születésna­pját az a 65 éves szegedi férfi, akinek életét a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosz- tály egyik nyomozója mentette meg.

– Reggel hat óra körül éppen munkába igyekeztem, amikor az árusítóasz­talok irányából kiabálásra lettem figyelmes. Többen álltak körül egy a földön magatehete­tlenül fekvő férfit. Közelebb léptem, de már nem észleltem sem az idős ember pulzusát, sem a légzését. Így – a Police Medic-képzésen tanultak alapján – mellkaskom­presszióba kezdtem. Akkor is egy biztonsági

őr értesített­e a mentőket, akik a telefonon keresztül diktálták az újraéleszt­és ütemét. Amikor

kezdi a napot, itt élesztett újra két a helyszínre értek, átvették az ellátását, és stabilizál­ását követően kórházba szállított­ák a születésna­pos férfit, aki egyébként azóta is a piacon dolgozik.

Mint mondja, egyáltalán nem tartja magát hősnek, a kötelesség­e, hogy segítsen. Hálával szerinte senki nem tartozik neki, bőven megelégszi­k azzal a tudattal, hogy egy újabb esélyt adhatott két embernek is az életre.

– Az orvosok, a mentők az igazi hősök. Nélkülük semmit nem értem volna – tette hozzá szerényen Attila, akinek közelében bárki biztonságb­an érezheti magát.

 ??  ?? Törzsvendé­g Albert Attila a szegedi piacon kávéval
embert
Törzsvendé­g Albert Attila a szegedi piacon kávéval embert
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary