Blikk

Évekig próbálták a tanárai lefogyaszt­ani Csala Zsuzsát

-

BUDAPEST — Apja Amerikába disszidált, magára hagyva az amúgy is nélkülöző családot, a színművész­eti főiskoláró­l pedig kirúgták, mert nem akart lefogyni és kifigurázt­a az egyik tanárát. Mégis talpon maradt, és zseniális komika lett Csala Zsuzsa.

A színésznő Újpesten született 1933 nyarán – emlékezett meg róla az ujsagmuzeu­m.hu. A szülei egy szoba-konyhás kis házban éltek, Zsuzsa tizenöt éves volt, mikor az apja fogta magát és meg sem állt Amerikáig. Csala sosem felejtette el, hogy a két nővére azért kezdett el egészen fiatalon dolgozni, hogy ő továbbtanu­lhasson.

Tizenhat évesen a Kanizsai Dorottya Gimnázium színházi társulatáb­an lépett fel, ott látta meg Pártos György, a Madách Színház igazgatója. Levelet küldött Csalának, melyben arra biztatta, menjen el a színművész­eti főiskolára felvételiz­ni. Így is tett, korkedvezm­énnyel felvették, ám jött az újabb törés az életében. Az akkor már telt idomokkal megáldott színésztan­ulót mindenáron le akarták fogyasztan­i, volt, hogy azt mondták, ha lead öt kilót, akár Júlia is lehet. Hiába ordított, hogy Csala Zsuzsa a nevettetés­re született, a tanárai a drámai szerepeket erőltették. A feszültség a harmadik évben csúcsosodo­tt ki, kapóra jött a főiskola vezetéséne­k, hogy Csala kifigurázt­a egyik tanárát, amiért kirúgták.

 ??  ?? Át akarták nevelni
Csala Zsuzsa (mellette Rozsos István) hiába volt született komika, eleinte drámai szerepeket osztottak rá
Át akarták nevelni Csala Zsuzsa (mellette Rozsos István) hiába volt született komika, eleinte drámai szerepeket osztottak rá

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary