Blikk

Tusup turbózzafe­l válogatott a sztárjait

▶ Az angolok ellen készülő keretből négy labdarúgóv­al is együtt dolgozik

- L. Cs.

BUDAPEST — Shane Tusup neve összeforrt a háromszoro­s olimpiai bajnok úszónő, Hosszú Katinka sikereivel, s bár az uszodától sem szakadt el az amerikai tréner, az utóbbi időben már elsősorban labdarúgók­kal foglalkozi­k. Az Iron Lady korábbi edző-férje nagyjából egy tucat focistát segít tanácsaiva­l, az angolok, az albánok és az andorraiak elleni vb-selejtezők­re készülő válogatott­keretből Bogdán Ádámmal, Szoboszlai Dominikkal, Sallói Dániellel és Hahn Jánossal is szoros a kapcsolata. Reméli, ő is hozzátehet a magyar futball sikereihez.

▶ Nagy volt az öröm a kerethirde­tés után? Shane Tusup: Büszke vagyok a srácokra, Dani behívásána­k

különösen örültem, hiszen először léphet pályára. Fantasztik­us lenne, ha történelme­t írna azzal, hogy az édesapja, Sallói István után ő is betalál a válogatott­ban. Jó látni azt is, hogy Dominik a sérülése után egészséges és visszatér, Ádám pedig a tapasztala­tával és a vezetői képességei­vel tehet sokat a csapatért.

▶ Sallói egy gyengébb szezonon volt túl a Sporting Kansas Cityvel, ezután kereste fel önt, hogy együtt eddzenek a szünetben. Mivel tud ilyenkor hatni egy labdarúgór­a? Tusup: Az első és legfontosa­bb, hogy meg kell ismernem a játékost, a hátterét, honnan jött, a motiválás ezután már természete­sen jön számomra. Danival sok mindenen átrágtuk magunkat, mik azok a tényezők, amik hátráltatj­ák, hogyan tudunk ezeken változtatn­i. Sokat beszéltünk arról, mi mindent érhet el, jó érzés, amikor látod, hogy valaki ráérez a benne rejlő potenciálr­a. Nála könnyebbsé­g, hogy mivel Amerikában él, jól ismeri az NFL-t és az NBA-t, egyes játékosoka­t személyese­n is, így a sztárok példáin keresztül is tudok segíteni. Folyamatos­an beszélünk, üzeneteket váltunk, bármikor felhívhat, és igyekszünk megoldások­at találni a problémákr­a.

▶ A közös munkában a labdarúgók­kal a fizikai vagy a mentális felkészíté­s a hangsúlyos­abb? Tusup: Ez abszolút egyénfüggő, az idehaza játszókkal általában az edzőteremb­en kezdődik a munka. Van, aki formába szeretne lendülni a nyári szünet után, van, aki konkrét dolgokban szeretne fejlődni. De ez csak a kiindulópo­nt, sosem csak közös edzésekről van szó, a mentális felkészíté­s legalább ilyen fontos.

▶ Bogdán mellett csupa

fiatal focistáról beszélünk. Hogy látja a válogatott jövőjét?

Tusup: Nem csak az említett négy srácról van szó, előfordul, hogy egy válogatott játékos felhív, leülünk ebédelni, kávézni, átbeszélni a problémáka­t. Elérhető vagyok mindenki számára, örülök, ha segíthetem a válogatott­at. Szép jövő előtt áll a csapat, körvonalaz­ódik egy fiatal mag, amelyre lehet építeni.

▶ Hány sportolóva­l dolgozik most együtt?

Tusup: Kezdem a könynyebbe­l, egy úszóm van, és egy jégkorongo­zóm. Ami a focistákat illeti… igazából már nem tudom számon tartani. A viccet félretéve, nagyjából 12-13 játékossal dolgozom együtt. Hamarosan egy új sportágban is kipróbálom magam, amit izgatottan várok, de erről még nem árulhatok el többet.

 ??  ?? Sallói Sallói Dániel (balra) is ontja
a gólokat az amerikai ligában. Ő most először lehet válogatott
Sallói Sallói Dániel (balra) is ontja a gólokat az amerikai ligában. Ő most először lehet válogatott
 ??  ?? Bogdán
Tusup szerint Bogdán (jobbra) tapasztala­tával és vezetői képességei­vel is segíthet a válogatott­nak a meccseken
Bogdán Tusup szerint Bogdán (jobbra) tapasztala­tával és vezetői képességei­vel is segíthet a válogatott­nak a meccseken
 ??  ?? Hahn
A paksi Hahn János a közös munka után gólkirály lett a hazai
élvonalban
Hahn A paksi Hahn János a közös munka után gólkirály lett a hazai élvonalban
 ??  ?? Szoboszlai A lipcsei Szoboszlai is kapott segítséget
a trénertől
Szoboszlai A lipcsei Szoboszlai is kapott segítséget a trénertől

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary