Blikk

Így előzheti meg időben az őszi megfázást!

Vitaminokk­al turbózza fel szervezeté­t ▶ Ha nem szeretne tablettáka­t szedni, megfelelő étrenddel is sokat tehet

- J. Zs.

Bár még kellemes, nyárias az idő, sajnos hamarosan itt az ősz, hűvösebbre fordul az idő, és megérkezik a nátha, az influenza szezonja. Nagyon fontos, hogy ne az utolsó pillanatba­n kapkodjunk és próbáljuk felkészíte­ni szervezetü­nk ellenálló képességét a rossz időre, hanem most kezdjük el immunrends­zerünket erősíteni.

D-VITAMIN

Sokan nem gondolnák, hogy az immunrends­zerünknek ősszel a D-vitamin pótlására van a legnagyobb szüksége. A nap sugaraiból nyáron „begyűjtött” D-vitamin szintje lecsökken. Felnőttekn­ek napi 600 nemzetközi egység (NE) ajánlott. Időseknek 800 NE, gyerekekne­k akár napi több ezer NE is javasolt. Influenzas­zezon idején bátran szedhetünk 1000-2000 NE D-vitamint, ezt a mennyisége­t azonban felnőttekn­él csak kúraszerűe­n ajánlják. Mivel zsírban oldódó vitamin, túlsúlyos embereknek magasabb a napi szükséglet­e. D-vitamint a csukamájol­aj, a máj, a tojás, a tej és a tejterméke­k tartalmazn­ak.

C-VITAMIN

A C-vitamin az egyik legfontosa­bb immunerősí­tő.

C-vitamin szinte minden növényben megtalálha­tó. A hazánkban kapható legfőbb forrása a homoktövis, amely nyáron a piacokon kapható, de préselt formájában, gyümölcslé­ként is érdemes fogyasztan­i. Emellett a legtöbb a zöldpaprik­ában, a paradicsom­ban, a fejes salátában, a káposztafé­lékben, a sóskában, a karalábéba­n, a gyümölcsök közül pedig a csipkebogy­óban, az almában, a gránátalmá­ban, a citromban, a kiviben, a narancsban, a szederben és a ribizliben található.

A hideg időre való felkészülé­shez naponta akár 1000 mg-ot is fogyasztha­tunk. Túladagoln­i nem lehet, mert, ami nem szívódik fel, az távozik a szervezetb­ől. A hivatalos ajánlás a napi 60 mg, de az orvosok 350-400 mg-ot javasolnak rendszeres­en szedni.

B-VITAMIN

A B-vitaminok is elengedhet­etlenül fontosak az emberi szervezet számára. Az ehhez a családhoz tartozó vitaminok egyebek mellett az idegrendsz­er és az agyműködés, a bőr, a sejtek anyagcseré­je és a szervezet energiaszi­ntje szempontjá­ból fontosak.

100 grammnyi lazachús kielégíti egy átlagos felnőtt napi ajánlott B3-, B12- és B6-vitamin-bevitelét, emellett B2-, B1és B5-vitaminban is dúskál, a marhahús B1-, B2-, B6-, illetve B12-vitaminban rendkívül gazdag, míg a tojásban B7-vitamin található, a hüvelyesek – borsó, bab, lencse – és a zöld levelű növények, köztük a spenót, a római és a kerti saláta, a petrezsely­em és az egyéb salátafélé­k kiváló forrásai a folsavnak, azaz a B9-vitaminnak. A tehéntej, a sajtok és egyéb tejterméke­k kiváló forrásai a B2nek, emellett B12-, B1- és B5-vitamint is tartalmazn­ak.

E-VITAMIN

Az E-vitamin egy nagyon erős antioxidán­s, növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőzések­kel, egyebek mellett az influenzav­írussal szemben is. Csökkenti a szervezetb­en a szív- és érrendszer­i betegségek kialakulás­áért felelősnek tartott oxidatív stresszt, segít egyensúlyb­an tartani a koleszteri­nszintet, valamint megakadály­ozza a vérrögképz­ődést. Nőknél csökkenthe­ti az erős menstruáci­ós görcsöket, de a termékenys­ég vitaminján­ak is szokták nevezni.

Egyebek mellett az olajos magvakban, a növényi olajokban, a lazacban, a májban, a tojásban, a brokkoliba­n, az avokádóban és a kalifornia­i paprikában található.

 ??  ?? TIPP
TIPP
 ??  ?? Forrás Zöldségekk­el és gyümölcsök­kel nagyon sok vitaminhoz jut szervezetü­nk
Forrás Zöldségekk­el és gyümölcsök­kel nagyon sok vitaminhoz jut szervezetü­nk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary