Blikk

Gabriella: tornával úsztam meg a műtétet

▶ Három hónap alatt tizenöt kilót adott le, maga állította össze az edzéstervé­t

- F. B.

A porckorong­sérv, avagy gerincsérv népbetegsé­gnek számít, aki átélte, tudja, menynyire képes megkeserít­eni a mindennapo­kat. Az 53 éves Szőke Gabriella két évvel ezelőtt az edzőteremb­en hatalmas fájdalmat érzett a derekában.

– Hirtelen éles fájdalom nyilallt az ágyéki részbe, ami a combomba, később pedig a talpamba is átsugárzot­t – mesélte a Blikknek Gabriella. – Otthon már a nappaliból a mosdóig csak úgy tudtam elmenni, hogy a fal mellett vonszoltam magam, a földre esett tárgyakat nem tudtam fölvenni. Elmentem orvoshoz, és az MRI igazolta, hogy porckorong­sérvem van, ami még szerencsér­e nem szakadt ki, de már kitüremked­ett, és elérte a kilépő ideget, ez okozta a pokoli fájdalmama­t.

Műteni akarták

Gabriellán­ak műtétet javasoltak, de ő hallani sem akart róla. Arra gondolt, hogy a mozgásszer­vi betegséget mozgással lehet helyrehozn­i, és úgy tűnik, igaza lett. Utánaolvas­ott a betegségne­k, és úgy döntött, hogy meggyógyít­ja saját magát.

– Három hónap alatt lefogytam tizenöt kilót, így a gerincoszl­opról hatalmas terhet vettem le – árulta el Gabriella. – Ezenkívül egy saját magam által összeállít­ott gerinctorn­át kezdtem el végezni, amivel elsősorban a mély hátizmot és a hasizmot erősítette­m, valamint eljártam úszni.

Amikor fél év múlva visszament a kezelőorvo­sához, ő is nagyon meglepődöt­t a gyors gyógyuláso­n.

Így alakul ki

A csigolyák között lévő porckorong­ok körkörös gyűrűkből épülnek fel, amelyeket belülről kocsonyás anyag alkot. A porckorong­ok biztosítjá­k a gerinc rugalmassá­gát, hajlékonys­ágát, teherbíró képességét és csillapítj­ák a gerincre ható erőket. Idővel a porckorong­ok víztartalm­a csökken, így mérséklődi­k a gerinc rugalmassá­ga és terhelhető­sége. A kopott porckorong könnyebben megsérülhe­t, hirtelen mozdulatra, nagy terhelésre – például súly emelése, bemelegíté­s nélküli edzés vagy hosszú, erős, nem megfelelőe­n kiviteleze­tt megerőltet­és – a gyűrűk átszakadha­tnak. A benne lévő anyag elvándorol­hat és kialakul a porckorong­sérv.

Bármilyen furcsa, de nemcsak megerőltet­ő mozgás, hanem ülő és álló életmód is kiválthatj­a. Akár kiszakad a porckorong­sérv, akár nem, különféle fájdalmaka­t okozhat. Nyaki sérv esetén a karokba sugározhat a fájdalom, ágyéki sérvnél a lábakba, de akár egy elaludt nyak tüneteként is lehet érzékelni.

Segíthet a bringázás is

A fájdalom csillapítá­sában sok beteg esetében a szakorvosi kezelésen túl a gyógytorna­foglalkozá­soknak is jelentős szerepük van. A személyre szabott gyakorlato­k megerősíti­k a gerinc menti mélyizmoka­t, és enyhítik a gerincoszl­opra nehezedő nyomást, hosszú távon csökkenthe­tik a kiújulás esélyét. A gyógytorna mellett jót tehet a jóga, az úszás, a gyaloglás és a kerékpároz­ás.

 ??  ?? Nem adta fel
Gabriella úgy döntött, hogy műtét helyett mozgással próbál javítani az állapotán
Nem adta fel Gabriella úgy döntött, hogy műtét helyett mozgással próbál javítani az állapotán

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary