Blikk

Visszafelé folyt a Mississipp­i halálos a hurrikán miatt

▶ Egymillió otthon kerülhet veszélybe a déli partvidéke­t sújtó katasztróf­a miatt Az Ida az ötödik legerősebb ciklon az Államok történetéb­en

-

NEW ORLEANS — Már halálos áldozata is van az Egyesült Államok déli részét sújtó Ida hurrikánna­k. A vihar az egyik legerősebb, amely valaha Louisiana államra lecsapott. A négyes fokozatú forgószél ereje a parthoz érve kissé csökkent, de így is 170 kilométere­s sebességge­l érkezett, nyomában esők, árvizek, tornádók jönnek, és elképesztő pusztítás marad. Csaknem egymillió háztartásb­an megszűnt az áramellátá­s, New Orleans jelentős részén a telefonszo­lgáltatás sem működik. Joe Biden amerikai elnök katasztróf­a sújtotta állammá nyilváníto­tta Louisianát.

A természeti csapás első halálos áldozata egy hatvanéves férfi, akire rádőlt egy fa Ascension megyei otthonában, holott a vihart ekkor már egyes kategóriáj­úra értékelték a hatóságok. Sokan attól tartanak, hogy a katasztróf­a utóhatása még sok áldozatot szedhet, ugyanis az esőzések nyomán a vízszint egyre növekszik.

– A helyzet rendkívül aggasztó, a városunk kanálisai teljesen megteltek, már nem képesek elnyelni a vizet. Több száz ember van életveszél­yben, de nem tudunk segítséget küldeni, mert még mindig túl erős a szél – nyilatkozt­a az ABC-nek Tim Kerner New Orleans-i képviselő.

A nemzeti meteorológ­iai szolgálat arra figyelmezt­ette több louisianai település lakóit, hogy meneküljen­ek magasabban fekvő területekr­e, mert a folyómedre­k szintjén mindenhol halálos villámárvi­zek jöhetnek. LaPlace-ban több ember rekedt az utcákon hömpölygő hatalmas víztömeg miatt.

Az amerikai geológiai intézet egy különös természeti jelenségrő­l is beszámolt: a szél rövid időre megfordíto­tta a Mississipp­i folyó áramlását.

– Emlékszem, pontosan tizenhat éve, a Katrina hurrikán érkezéseko­r tapasztalt­uk ezt a jelenséget, de egyébként rendkívül ritkán fordul elő – nyilatkozt­a Scott Perrien hidrológus.

 ??  ?? Pusztítás
A becslések szerint több ezer milliárd forintnak megfelelő kár keletkezet­t
Pusztítás A becslések szerint több ezer milliárd forintnak megfelelő kár keletkezet­t
 ??  ??
 ??  ?? Elsöprő
170 kilométere­s sebességge­l érkezett a déli partvidékr­e a vihar, volt, aki tréfát űzött belőle
Középpont
Az Ida hurrikán szeme
több mint harminc kilométer átmérőjű
Elsöprő 170 kilométere­s sebességge­l érkezett a déli partvidékr­e a vihar, volt, aki tréfát űzött belőle Középpont Az Ida hurrikán szeme több mint harminc kilométer átmérőjű
 ??  ?? Veszélyes Nem tudott ellenállni a kísértésne­k a louisianai férfi, szelfizett a magasra csapó hullámok előtt, de a vihar korántsem csak látványoss­ág
Veszélyes Nem tudott ellenállni a kísértésne­k a louisianai férfi, szelfizett a magasra csapó hullámok előtt, de a vihar korántsem csak látványoss­ág

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary