Blikk

Olcsóbb lesz a gáz az orosz megállapod­ás után?

-

▶ Milyen kondíciókk­al született meg a most aláírt magyar–orosz hosszú távú gázszerződ­és?

– Sajnos a kondíciók egyáltalán nem nyilvánosa­k, ahogy az eddigi szerződés sem volt nyilvános. A biztonságo­s hazai földgázell­átáshoz ma már nem szükséges ilyen mennyiségr­e és ilyen hosszú távra elkötelező­dni. Ezért azt feltételez­em, hogy a szerződés megkötése nem csupán egy gázbeszerz­ésre vonatkozó ügylet, hanem egy csomag része, amiben szerepet kaphatnak más, orosz–magyar megállapod­ások.

▶ Kiszolgált­atja ez Magyarorsz­ágot?

– Minden olyan szerződés növeli a kiszolgált­atottságot, amely menynyiség­ét és kötelező átvételi kondícióit tekintve eléri vagy meghaladja a lakossági fogyasztói kör éves igényeit. A lakossági fogyasztók 2020-ban 3,5 milliárd köbméter földgázt használtak. Vagyis a teljes lakossági mennyisége­t az oroszoktól vásároljuk meg.

▶ Csökken-e ettől a gáz ára?

– Mivel a lakossági földgáz ára hatóságila­g szabályozo­tt, valójában politikai kérdés, hogy menynyibe kerül a fogyasztók­nak. Választási évben vagyunk, biztosan nem megy bele az Orbán-kormány egy energiaár-növekedésb­e, mert az közvetlen politikai vesztesége­t okozna. Az biztos, az oroszok nem fogják nekünk sokkal olcsóbban adni, mint amennyiért másoknak eladhatnák.

 ??  ?? Aki válaszol: Holoda Attila energetika­i szakértő
Aki válaszol: Holoda Attila energetika­i szakértő
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary