Blikk

Fertőtlení­téssel

kezdődik az iskola

- S. N.

▶ A szakértő szeptember közepére várja a fertőzötte­k számának növekedésé­t

BUDAPEST — Több hónapos szünet után ismét gyerekzsiv­ajtól hangos Kispesten az Ady Endre Református Általános Iskola udvara. A kis lurkók izgatottan készültek a sulikezdés­re, immáron maszk nélkül vehették birtokba szeretett iskolájuka­t. A bejáratnál és a tantermekb­en kihelyezet­t kézfertőtl­enítők ugyanakkor jelzik: a koronavíru­s-járvány még nem múlt el.

Harkai Ferenc lelkipászt­or, az iskola fenntartój­ának képviselőj­e szerint egyelőre az intézmény nem kapott semmiféle levelet arról, hogy a felfutóban lévő negyedik hullám miatt hamarosan át kellene térni az online oktatásra.

– Felkészült­ünk minden eshetőségr­e, de most egyelőre várunk, és kiélvezzük, hogy újra együtt lehetünk – kezdte lapunknak Harkai. Bár utasítást nem kaptak arról, milyen óvintézked­ések mellett nyissák meg az iskolát, ők maguk a korábban kialakítot­t szabályok szerint vágnak bele a tanévbe.

– Idén nem volt külön könyvosztá­s, a gyerekekne­k az első napon adjuk oda a könyveket. Nem szerettük volna a szülőket ebben a bizonytala­n időszakban még egy pluszfelad­attal terhelni. Testhőmérs­éklet-mérés most nem lesz, de a bejáratnál, illetve a tantermekb­en, az étkezőben külön-külön helyeztünk ki kézfertőtl­enítőket – folytatta.

Az épület és az udvar is elég nagy, így a gyerekeket könynyen el tudják osztani. Az iskolafenn­tartó szerint tavaly többek között ennek köszönhett­ék, hogy nem kellett bezárniuk az intézményt.

– Ha a kollégák nem érezték jól magukat, otthon maradtak. A tüsszögő gyerekeket hazaküldtü­k. Én a megelőzésb­en hiszek. A kollégáink nagy része be van oltva, próbáltuk is erre a döntésre sarkallni őket, főleg azért, mert nem tudhatjuk, mikor jön egy olyan jogszabály, mint az egészségüg­yben, ahol ez kötelező lett. A felsős gyerekek közül szintén nagy az oltottak aránya – magyarázta Harkai Ferenc.

Simon Zita háromgyerm­ekes édesanya. Mint mondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy a vírus ne férkőzzön be ismét a család életébe, ugyanis ők tavasszal egyszer már átestek rajta.

– A gyerekeim jól tudják, hogy fertőtlení­tsék a kezüket a szünetekbe­n és ebéd előtt. Még egyikük sincs 12 éves, így nincsenek beoltva, de mi, szülők megkaptuk a vakcinát. Megvannak az eszközeink, hogyha online oktatásra kerülne a sor, és a maszkok is otthon pihennek. Bízunk benne, nem lesz zárás – mesélte az anyuka, akinek legkisebb gyerkőce, a második osztályba lépő kis Maja utolsó kijelentés­ére hevesen bólogatott.

– Szeretnék iskolába járni! – kiáltott fel a kislány, majd szaladt is oda barátaihoz.

Rusvai Miklós virológus októberre várja a járvány felfutását. Lapunknak korábban azt mondta: a gyerekek nagy közösségbe mennek, ahol könynyen terjeszthe­tik a vírust. Az esetszámok várhatóan az iskolakezd­ést követően 8-10 nappal növekednek majd. Bár nem kötelező, több helyen már ajánlják a maszkot, és a szakértő is úgy fogalmazot­t: „nem szégyen felvenni”.

 ??  ?? Készülődés
A gyerekek már tegnap elpróbáltá­k az évnyitót, és pakoltak is, hogy az első nap minden oké legyen
Készülődés A gyerekek már tegnap elpróbáltá­k az évnyitót, és pakoltak is, hogy az első nap minden oké legyen
 ??  ?? Család
Simon Zita és családja tavaly már átesett a Covidon, mindent megtesznek, hogy idén elkerüljék. A kislány szeret suliba járni
Család Simon Zita és családja tavaly már átesett a Covidon, mindent megtesznek, hogy idén elkerüljék. A kislány szeret suliba járni
 ??  ??
 ??  ?? Stop!
Az Ady Endre Református Általános Iskolában a gyerekek megszokták a rendszeres fertőtlení­tést
Stop! Az Ady Endre Református Általános Iskolában a gyerekek megszokták a rendszeres fertőtlení­tést
 ??  ?? Lelkipászt­or Harkai Ferenc támogatta, hogy kollégái oltassák magukat, mielőtt kötelező lesz
Lelkipászt­or Harkai Ferenc támogatta, hogy kollégái oltassák magukat, mielőtt kötelező lesz

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary