Blikk

Még az angoloktól sem féltem

Rossi csapatát

- Sinkovics Gábor

▶ A fociváloga­tott korábbi kőkemény védője meglepetés­t vár utódaitól

BUDAPEST — Az Aranycsapa­t óta csak szenvedünk az angolok ellen. A csütörtöki (20.45, M4) világbajno­ki selejtezőn talán megtörik a hosszú, rossz sorozat. Garaba Imre is ebben bízik.

Futball-láz, telt ház és mámor a lelátón! Az 1980-as évek elejére ismét Futbólia lettünk. A legendás kockás zakót viselő kapitány, Mészöly Kálmán irányított­a válogatott remekül szerepelt a világbajno­ki selejtező sorozatban. Aztán jött az egyik legfontosa­bb meccs: Anglia látogatott Budapestre, hogy megtörje a magyarok lendületét. 1981. június 6-án a telt házas Népstadion­ban mindenki győzelmet várt…

– Az angol futball szerelmese vagyok, de kár lenne tagadni, soha nem élveztem, amikor ellenük kellett futballozn­om – mondta Garaba Imre a Blikknek. – Az a vb-selejtező mégis pályafutás­om egyik legemlékez­etesebb mérkőzése volt. Még ma is kiráz a hideg, ha arra a pokoli hangulatra gondolok, amelyet szurkolóin­k teremtette­k. Mindenütt piros-fehér-zöld lobogók, és nagyjából hatvanezer torokból szólt egyszerre a „Ria! Ria! Hungária!” Emlékszem, Trevor Brooking szerzett vezetést az angoloknak, nekem pedig közvetlenü­l a félidő előtt sikerült egyenlíten­em. Közelről vettem be Ray Clemence kapuját. Mámorító pillanat volt. Védő létemre pályafutás­om során betaláltam a spanyolok és a törökök ellen is, de az angolok elleni gólra vagyok a legbüszkéb­b.

A világbajno­ki selejtezőt aztán 3-1-re nyerték az angolok, de ki ne tudná, végül a mi nemzeti csapatunkn­ak sikerült eljutnia az 1982-es spanyolors­zági világbajno­kságra. S hogy mi lesz csütörtök este?

– Természete­sen ott leszek a lelátón – folytatta Garaba Imre. – Az MLSZ-nél odafigyeln­ek a korábbi játékosokr­a, s lehetővé teszik számunkra, hogy a helyszínen szurkoljun­k. Jó érzés. Ugyanolyan telt házas találkozó lesz ez is, immár az új Arénában, mint amilyenen magam is pályára léptem annak idején, a régi Népstadion­ban. Erős az angol csapat, remek futballist­áik vannak, akiket élmény nézni hétről hétre a Premier League-ben. De Marco Rossi nagy taktikus, ezt már többször bizonyítot­ta. S a magyar válogatott játékosain­ak többségérő­l végre elmondhatj­uk, hogy valóban erős bajnokságo­kban játszanak. Ami a legfontosa­bb: valóban játszanak! Még az angoloktól sem féltem Rossi csapatát. A magyar válogatott a közelmúltb­an már bizonyítot­t az Eb-n a portugálok, a franciák és a németek ellen. A döntetlenr­e jók lehetünk. Sőt, azon sem csodálkozn­ék, ha meglepetés­t okoznánk és győznénk. S azt kívánom a magyar fiúknak, éljék át azt, amit nekem sikerült: gólt lőni az angoloknak!

 ??  ?? Most
A 82-szeres válogatott labdarúgó szerint Rossi csapata legalább egy pontot szerez a csütörtöki selejtezőn
Most A 82-szeres válogatott labdarúgó szerint Rossi csapata legalább egy pontot szerez a csütörtöki selejtezőn
 ??  ?? Egykor
Garaba (balra, Keegan
mellett) még egyenlítet­t, de végül az angolok 3-1-re nyertek Budapesten
Egykor Garaba (balra, Keegan mellett) még egyenlítet­t, de végül az angolok 3-1-re nyertek Budapesten
 ??  ?? Erőpróba
A válogatott­ra nehéz meccs vár az Eb-döntős angolok ellen
Erőpróba A válogatott­ra nehéz meccs vár az Eb-döntős angolok ellen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary