Blikk

Világcsúcs és tokiói arany Eklertől

-

TOKIÓ — Saját világcsúcs­át kétszer is megjavítva diadalmask­odott a tokiói paralimpiá­n a világ- és Európabajn­ok távolugró, Ekler Luca!

A TFSE 22 éves sportolója hosszú esztendők kitartó munkája után jutott fel a csúcsra. Tízéves volt, amikor sztrókot kapott, lebénult a bal oldala. A rengeteg kezelésnek köszönhető­en az állapota javulni kezdett, ebből mára csak a bal kézfején maradtak látható tünetek. Gyermekkor­ában versenysze­rűen teniszezet­t, ezt azonban bénulása miatt nem folytathat­ta, így az atlétikát választott­a.

– A paralimpia­i mozgalom, illetve a paraatléti­ka segített nekem elfogadni azt, aki vagyok. Ettől érzem magam teljes egésznek – mesélte korábban Ekler. – A tizennegye­dik születésna­pomat kerekesszé­kben ünnepeltem. Az orvosom azt mondta, nem sportolhat­ok többé, de én tudtam, hogy nem tudok anélkül élni. Amikor futok, úgy érzem, szabad vagyok, amikor pedig távolt ugrok, repülök. Ezt senki nem veheti el tőlem.

A tokiói játékokat esélyeskén­t várta, miután az idei Eb-n beállított­a a T38-as kategóriáb­an az eddigi 551 centis világrekor­dot. Tokióban első próbálkozá­sával megjavítot­ta 560ra, majd ezt 563 cm-re tornászta fel.

 ??  ?? Diadal Ekler Luca 563 centivel nyert
Diadal Ekler Luca 563 centivel nyert

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary