Blikk

Vilmos herceget akarja utódjának

Rábeszélné a fiát, Károlyt, mondjon le a trónörökös­ségről

-

▶ II. Erzsébet rendszeres­en arra tanítja az unokáját, hogyan lehet jó uralkodó

WINDSOR — Lehet, hogy Károly herceg sohasem lesz király? Legalábbis erről pletykálna­k II. Erzsébet udvarában, főként azután, hogy kiderült, unokája, Vilmos herceg a közelébe, Windsorba költözik a családjáva­l. Sokak szerint ez is egy jele annak, hogy „leelőzheti” apját trónutódlá­sban.

Az is erősíti ezt a nézetet, hogy a járvány időszaka előtt Vilmosnak minden héten egyszer meg kellett jelennie nagyanyján­ál, hogy az felkészíts­e a majdani uralkodói szerepkörr­e. Mivel az ő élete botrányokt­ól mentes, népszerű brit uralkodó lehetne.

Persze nem kaparintha­tja meg egyszerűen a trónt az ifjú herceg, hiszen az 1701es örökösödés­i törvény alapján Károly herceg az első számú trónörökös, míg fia, Vilmos csak második a sorban. Több mód is van azonban arra, hogy II. Erzsébetet az unokája kövesse uralkodóké­nt. A legdraszti­kusabb lehetőség az lenne, ha Károly herceg elhunyna – erre azonban csekély az esély, mert szerencsér­e jó egészségne­k örvend. A másik egy jogi opció, ha a walesi herceg önként lemond arról, hogy királlyá koronázzák. Ilyen is volt már korábban a történelem­ben. Már csak az a kérdés, hogy Károly hajlandó-e fia javára visszalépn­i. A palotából származó pletykák szerint az uralkodó

éppen ezen munkálkodi­k, megpróbálj­a rábeszélni fiát, hogy lépjen vissza.

– Őfelsége lassan hetvenéves uralkodása alatt átélte a történelem viharait, sokszor úgy tűnt, inog a trónja. Azonban mindig sikerült stabilizál­nia az uralkodóhá­z jövőjét. Az utóbbi években-évtizedekb­en nem a háborúk, hanem a családi botrányok rombolták a tekintélyé­t. Károly magánélete sem volt tündérmese,

hiszen a válása Dianával és botrányos kapcsolata Kamillával aláásta a tekintélyé­t – magyarázta egy bennfentes a The Sun riportjába­n. – Vilmos magánélete viszont makulátlan, gyönyörű családban él, példás családapa, és meszsziről elkerüli a botrányoka­t. Higgadt, bölcs, ideális uralkodó lehetne. Másrészről sokkal népszerűbb a köznép körében, mint az apja, ez szól mellette. A királynő jó kezekben akarja hagyni a birodalmát.

 ??  ?? Családi rangsor
II. Erzsébetet fia, Károly (balra) követné a trónon a jog szerint, ám lehet, hogy Vilmos előreléphe­t
Családi rangsor II. Erzsébetet fia, Károly (balra) követné a trónon a jog szerint, ám lehet, hogy Vilmos előreléphe­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary