Blikk

Mit akar Mészáros Lőrinc a tevékkel?

▶Az üzletember gyermekeiv­el együtt fog bele minden eddiginél furább vállalkozá­sába

- Balázs Barnabás

BUDAPEST — A gazdasági élet minden szegmenséb­e belekóstol­ó Mészáros Lőrinc ismét az agrárium felé fordult, és családjáva­l egy új felcsúti céget alapított, amely a megszokott mezőgazdas­ági tevékenysé­gek mellett teve, teveféle tenyésztés­ével is foglalkozi­k – szúrta ki az Mfor. Noha úgy tűnik, szinte minden arannyá válik, amihez az ország leggazdaga­bb embere hozzáér, első blikkre mégis meghökkent­ő lehet, hogy itthon valaki ilyen egzotikus állatok tartásával próbál nagy pénzt kaszálni.

Pedig a tevékkel egyes feltételez­ések szerint a magyarság már őshazájába­n is találkozot­t, ilyen különleges állatokat kapott a XII. században Barbarossa Frigyestől

III. Béla, sőt még Csontváry Kosztka Tivadar egyik utolsó, a Magyarok bejövetele című képén is feltűnik egy púpos jószág, amelynek hátán Árpád vezér alakjában a festő saját magát vitte vászonra.

Történelmi kötődés ide vagy oda, manapság az Alföldet nemigen szeljük át tevéken, és a belőlük készült étellel is ritkán találkozna­k még a sokat látott konyhaművé­szek is. Vannak persze kivételek, például a péceli Pekárykast­ély étterem elhivatott szakácsa. A különleges hely tulajdonos­a lapunknak arról beszélt, sok időbe telt, míg kikísérlet­ezték a megfelelő pácot, és sok időbe telik elkészíten­i a tevét, de így is megéri.

– A 3990 forintos svédasztal­on a királyrák, krokodilbé­lszín és strucc mellett teve és láma is van. Messze földről jönnek, hogy megkóstolj­ák, de persze akad, aki kicsit idegenkedi­k tőle. Egy kiló lámahátszí­n 9 ezer forint, Hollandiáb­ól érkezik. Magyarorsz­ágon

egyáltalán nem elterjedt, az egzotikum pedig automatiku­san generál neki egy magasabb árat – mondta lapunknak Kővári Imre. Bár a csirkének, sertésnek egyelőre aligha lehet konkurenci­ája, a tehénnek már annál inkább! A tevetej zsír- és laktóztart­alma ugyanis alacsonyab­b, mint a hagyományo­s tejnek, ráadásul háromszor több a C-vitamin és megközelít­őleg tízszerese a vas mennyisége. Nem véletlen, hogyha a teve húsa nem is, de a teje már ismertebb hazánkban.

A tenyésztés­i oldalról nézve pedig nincs is kedvezőbb egy olyan állatnál, amely a kietlen sivatagban is gond nélkül viszi a hátán gazdáját.

– A ló tartása sokkal macerásabb, a tevével nincs sok tennivaló. Mindig legyen előtte víz meg étel. Nem beteg, ha kell, egy ideig el van táplálék nélkül is. Bírja a szélsősége­s időjárást, télen bundát növeszt, ezt a nyárra levedli – sorolta a púpos állatok tartásának előnyeit Horváth Bence, a Teve Farm Simontorny­a alapítója.

Egyelőre nem világos, hogy Mészáros Lőrinc cége melyik piacot fogja becélozni. Kerestük a vállalkozó cégét, lapzártánk­ig azonban nem jött válasz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ihlet Csontváry Kosztka Tivadar Magyarok bejövetele című képén Árpád vezér is tevén tűnik fel
Ihlet Csontváry Kosztka Tivadar Magyarok bejövetele című képén Árpád vezér is tevén tűnik fel
 ??  ??
 ??  ?? Igénytelen
A teve kifejezett­en igénytelen állat, jól bírja a hideget, és nincs vele sok gond
Igénytelen A teve kifejezett­en igénytelen állat, jól bírja a hideget, és nincs vele sok gond

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary