Blikk

Király nem félti a fiúkat az angoloktól

▶ A válogatott­sági rekorder focikapus bátor játékot vár a ma esti selejtezőn

- Pécskai István

A 108-szoros válogatott kapus, Király Gábor bízik benne, a magyar csapat ma este, vb-selejtezőn legyőzi Angliát

BUDAPEST — Bízik benne Király Gábor, hogy a magyar labdarúgó-válogatott győzelemme­l örvendezte­ti meg szurkolóit az Anglia elleni csütörtöki világbajno­ki selejtezőn (M4 Sport, 20.45). A korábbi kapus, aki 108 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, optimista: elképzelhe­tőnek tartja, hogy a mieink kijussanak a jövő évi vb-re.

▶ Hogy élte meg a válogatott bravúros Európa-bajnoki szereplésé­t? A gárda a vb-címvédő franciákka­l és a németekkel is döntetlent játszott a csoportkör­ben.

Király Gábor: Nagyon jó érzés volt, büszke vagyok a csapatra. Marco Rossi szövetségi kapitány elképesztő­en fegyelmeze­tt és taktikus együttest épített, amely képes a világ legjobbjai­val is felvenni a versenyt, és mosolyt csalni a szurkolók arcára.

▶ Kitart az Eb-n látott lendület? Mit vár az angolok elleni vb-selejtezőt­ől? Király: Azt, hogy ugyanazt a harcos válogatott­at lássuk, amelynek az első számú erőssége a kiemelkedő csapategys­ég. Minden benne van, akár az is, hogy megverjük az angolokat. A játékosain­k tele vannak önbizalomm­al, mindenki tudja, mi a feladata. Persze nem szabad elfelejten­i, az Eb-ezüstérmes lesz az ellenfél. Azt üzenem a csapat tagjainak, ezúttal is játsszanak bátran.

▶ A szurkolók 1986 óta csak álmodnak róla, hogy világbajno­kságon lássák játszani a magyar válogatott­at. Képes lehet a Rossi-féle csapat a vb-kvalifikác­ióra?

Király: Láttam játszani a magyar válogatott­at az 1986-os vébén, legendakén­t tekintek a csapat játékosair­a. Sajnos azóta nem sikerült a kvalifikác­ió, de úgy érzem, a mostani együttesne­k valóban van esélye rá, hogy kijusson a világbajno­kságra.

▶ Egy angolok elleni hazai győzelem biztosan óriási lendületet adna mindehhez. Hol nézi a meccset?

Király: Kint leszek a Puskás Arénában. Nehéz mérkőzés lesz, az angol focisták magasabb szintű csapatokba­n játszanak. De nekünk is vannak klasszisai­nk, mint például Szoboszlai Dominik. Az ő visszatéré­se óriási erősítést jelent, megvan benne az alázatossá­g, de a csibészség is, s bármikor képes mérkőzések­et eldönteni. ▶ Korábban többször is pályára lépett az angol válogatott ellen. Melyik meccsre emlékszik a legszívese­bben?

Király: 1999-ben 1-1-et játszottun­k az angolokkal itthon. Hrutka János óriási, szabadrúgá­sból elért találatáva­l egyenlítet­tünk. Amikor Jani ellőtte a labdát, már láttam a másik kapuból, hogy gól lesz. Szenzációs érzés volt.

▶ Karrierje során az angol élvonalban is védett. Hogy emlékszik vissza arra az időszakra?

Király: Hat évet éltem Angliában, rengeteg hasznos tapasztala­tot szereztem. Védhettem a világ egyik legjobb

bajnokságá­ban, a Premier League-ben, ami óriási megtisztel­tetés. Jó emlékeket őrzök arról az időszakról.

 ??  ??
 ??  ?? Bizakodó
Király úgy véli, Szoboszlai visszatéré­sével az Eb-hez képest is sokat erősödik a magyar válogatott
Bizakodó Király úgy véli, Szoboszlai visszatéré­sével az Eb-hez képest is sokat erősödik a magyar válogatott
 ??  ??
 ??  ?? Cél
A magyar válogatott legutóbb 1986-ban szerepelt vb-n. A cél újra a legjobbak közé kerülni
Cél A magyar válogatott legutóbb 1986-ban szerepelt vb-n. A cél újra a legjobbak közé kerülni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary