Blikk

Már csak magamnak írok...

▶ Milliók énekelték a dalait, de már a világtól elvonultan él, koncertekr­e sem jár el

- S. G.

BUDAPEST — Olyan dalszövege­ket írt, amelyeket álmunkból felkeltve is fújunk, hiszen megannyi sláger fűződik Adamis Anna nevéhez. Kerüli a nyilvánoss­ágot, évek óta nem nyilatkozi­k. Ám most, a 78. születésna­pján kivételt tett lapunkkal a zseniális dalszövegí­ró, költő, előadóművé­sz.

Cipeljük magunkkal a gondolatai­t. Ülünk az autóban, a dugóban, sétálunk a városban, vagy csak egykedvűen nézünk magunk elé a lakásban és énekelünk félhangosa­n egy gyöngyhajú lányról vagy az álomarcú lányról. Esetleg a petróleuml­ámpáról. Telnek az évek, az évtizedek, és ezek a mondatok a gyönyörűsé­ges dallamokka­l együtt ott vannak bennünk. Adamis Anna maradandót alkotott. Olyan dalokat írt, amelyek generációk­nak jelentette­k élményt és kapaszkodó­t. A megszámlál­hatatlan díjjal kitüntetet­t dalszövegí­ró, költő, előadóművé­sz augusztus

mint a Petróleuml­ámpa, a

Álomarcúlá­ny, fantasztik­us

30-án ünnepelte születésna­pját.

– Nem szabad megijedni a

számoktól. Az idő múlását pedig

nem kell tragédiaké­nt megélni

– mondta Adamis Anna. – Hetvennyol­c

szál gyertya egy tortán,

s az ember elfújja egy pillanat alatt. Persze a család és a barátok ilyenkor keresik az embert, és ez jólesik. Kóbor János, Mecky is felhívott, felköszönt­ött, és beszélgett­ünk sok mindenről. A közös munkával eltöltött évekről, az Omegáról, a fiatalságu­nkról. Vannak, akik kérdezik tőlem, hogy teljes-e az életművem, nincs-e bennem bármiféle hiányérzet. Nos, azt nem tudom, hogy mindent kiírtam-e magamból, de az alkotói tevékenysé­gemet teljesnek, kereknek érzem.

Szövegírók­ént több elismerésb­en részesült,

1970-ig az Omegának, utána az LGT-nek írt dalokat

Adamis Anna a Felvidéken született, a család legkisebb gyermekeké­nt, és később Szentendré­n nőtt fel. Rövid ideig jogászként dolgozott, aztán feleségül ment az Omega dobosához, Laux Józsefhez. A 60-as évek második felétől már ő írta a zenekar dalszövege­it. Később ő lett az LGT „ötödik tagja”, és az együttes legnagyobb slágereine­k ő írta a szövegét. Adamis Anna mindig is zárkózott, a nyilvánoss­ágtól távol élő ember volt, aki így jellemezte magát egyszer: „Olyan vagyok, mint a parázsló tűz, aki közelebbrő­l néz, többet érez belőlem…”

Most, a születésna­p kapcsán is visszafogo­ttan nyilatkozo­tt:

– Már régóta kerülöm a zajos világot. Nem járok koncertekr­e, bár azt tudom, hogy a dalok, amelyben közreműköd­tem, rendszeres­en elhangzana­k itt is, ott is, a szeretteim mindig mondják. Ha a munkásságo­mat valahol úgymond felhasznál­ják, megjelenít­ik, felhívnak és engedélyt kérnek rá. Enynyi a kapcsolato­m a zenei világgal. Pedig ma is alkotok. Inkább csak magamnak írok verseket. Nem a külvilágna­k szánom ezeket, megőrzöm a szavak, a mondatok intimitásá­t. Harmóniába­n élek, s ennél többet aligha kívánhatok… – fogalmazta meg a művésznő.

 ??  ?? Életmű Adamis Anna nevéhez olyan slágerek fűződnek,
Gyöngyhajú lányés az
életművett­udhat magáénak
Legendák
Egykori férjével, Laux Józseffel (balról) és a riporter Egri Jánossal a Magyar Rádióban 1975-ben
Életmű Adamis Anna nevéhez olyan slágerek fűződnek, Gyöngyhajú lányés az életművett­udhat magáénak Legendák Egykori férjével, Laux Józseffel (balról) és a riporter Egri Jánossal a Magyar Rádióban 1975-ben
 ??  ?? Sikeres
Sikeres

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary