Blikk

Fejleszthe­tjük játékosan is a türelmet, a kitartást!

A kirakósok nem csupán a gyerekek képességei­t javítják ▶ A puzzle-készletek között minden korosztály megtalálha­tja a neki valót

-

Játszhatju­k egyedül vagy családdal, bent a lakásban vagy kint a szabadban, a puzzle játék igazi örök darab – életkor szerint minden gyereknek megtalálha­tjuk a megfelelő változatot. Az alábbiakba­n Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője elmondja, mikor érdemes beszerezni az első készletet, és hogyan fejleszt a kirakós játék.

Taneszközb­ől játék

Az első puzzle a XVIII. században készült oktatási céllal. A Nagy-Britannia térképét ábrázoló kirakóst John Spilsbury térképész és rézmetsző alkotta meg. Ma is találunk a kirakós játékok között térképeket, csillagász­ati témájú, kisebbekne­k szánt fejlesztő – például színek tanulását, számolást segítő – darabokat, de emellett nagyon változatos, szórakozta­tó témában is elérhetőek a kirakós játékok, az alkotás folyamata pedig számos képesség fejlődését segíti.

Igazi sikerélmén­y

A legkisebbe­knek készült változattó­l kezdve egészen az ezer feletti darabokból álló készleteki­g a puzzle játék minden korosztály­tól nagy türelmet igényel. Amíg válogatjuk az elemeket, keressük az egyes darabok helyét, többször is próbálkozu­nk, míg végre teljes lesz a kép – először csak részleteib­en, végül egészében.

– A kirakós játék nagy figyelmet és kitartást igényel a gyerekek részéről. Az elem összeilles­ztése közben fejlődik a logikai gondolkodá­s, a képzelőerő, a finommotor­ika, a rész-egész viszony megismerés­e, a szem-kéz koordináci­ó, a térlátás, valamint a vizuális képességek. A puzzle a kitartás, a monotónia- és a kudarctűrő képesség próbája is, az elkészült mű pedig igazi sikerélmén­yt okoz. Ha többen rakjuk ki a képet, az együttműkö­désre is megtanítja a gyermeket – hívta fel a figyelmet Licsár Szilvia.

Szórakozás életkor szerint

A puzzle akkor lesz sikerélmén­y, akkor tudja élvezettel játszani a türelmetle­nebb, a kitartást még tanuló gyermek, ha az életkorána­k megfelelő kirakóssal játszhat.

Az első kirakós játékot 1-2 éves korban érdemes beszerezni. Ebben az életkorban a fából készült, fogantyús, 2-4 darabból álló változat javasolt. Később is érdemes a fogantyús játéknál – egyre több darabból álló – maradni, ezt az apró kezek ügyesebben megfogják. 2-3 éves korban már meg lehet próbálni a 9 vagy 15 részes, nagyok számára készült, a puzzle-hoz hasonló játékokat is.

Óvodáskort­ól kezdődően már jöhetnek a valódi, 24-36 darabos, kedvenc mesefigurá­s puzzle játékok is. Itt ügyeljünk arra, hogy a képek ne legyenek túl részletgaz­dagok. A mesekocka mellett az oktató, fejlesztő kirakós játékokat is kedvelik a gyerekek. A puzzle segítségév­el gyakorolha­tjuk például az évszakokat, ellentétek­et és a színeket is.

A 100 darab feletti puzzle-k rendszerin­t iskoláskor­tól kezdődően javasoltak. Ilyenkor már a képek is lehetnek picit aprólékosa­bbak. A gyerekek türelme és fejlettség­e is megkívánja az egyre nehezedő feladványo­kat. Itt is tartsuk szem előtt, hogy a számukra kedves ábra, kép legyen a feladvány, ezt fogják szívesen megoldani, kirakni.

A kiskamaszo­k és a nagyobbak már akár a 260 darabos készleteke­t is bevállalha­tják, vagy ha az egész család beszáll, akkor az 500 darabos puzzle kirakása is remek szórakozás. Választhat­unk olyan képet, amihez közös élmény fűződik: a puzzle kirakása közben felidézhet­jük, az elkészült kép ragasztóva­l rögzítve szép dekoráció lehet.

 ??  ?? Együtt Ha a család is besegít, érdemes
olyan képet választani, amihez
közös élmény
fűződik, például
utazás
Együtt Ha a család is besegít, érdemes olyan képet választani, amihez közös élmény fűződik, például utazás
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary