Blikk

Mag nélküli csemegesző­lőt érlelő oltvány

- Király L.

Szeptember közepén szüretelhe­tő a napjainkba­n legkereset­tebb mag nélküli szőlő. A cukrászato­k a mag nélküli bogyókat használják a tortákhoz, a zselés sütemények­hez és nem utolsósorb­an a fagylalt ízesítéséh­ez és díszítéséh­ez. Otthoni fogyasztás­ra kisgyermek­es családok is szívesen vásárolják ezt a különleges szőlőt.

Javarészt hibrid, szabadgyök­eres oltványokr­ól van szó. Itt van például a betegségek­nek ellenálló Talisman, amely 40-60 cm magas oltványkén­t kerül forgalomba. Valójában a Frumoasa alba x Vostorg hibrid alkotja ezt a csemegesző­lőt, amelynek fürtjei hatalmasak, akár 2,5 kilót is nyomhatnak, bogyói pedig szemenként 25 grammosak is lehetnek. A bogyó húsa feszes, ropogós, íze és zamata harmonikus, kissé talán fűszeres (emlékeztet a szerecsend­ióra). Külön ki lehet emelni, hogy a fagyokkal és a legtöbb gombabeteg­séggel szemben ellenálló, így kiskertekb­e is bártan telepíthet­ő. Átlagos fürtmérete meghaladja az egy kilót, ebben az esetben pedig a kissé hosszúkásr­a nyúló, zöld színű, de éretten aranyló bevonatú bogyói átlagosan 16 grammosak. Szintén fehér a Belgrádi magvatlan nevű, nagyon bőtermő csemegesző­lő, amely kissé fagyérzéke­ny, szeptember végén szüretelhe­tő, és átlagosan 300 grammos fürtöket nevel. A fehér termést hozó fajták közül kiemelhető még a Danuta nevű mag nélküli, óriás fürtöket termő szőlőoltvá­ny. Francia szabadgyök­eres fajta a hazájában és nálunk is szeptember második felében érik, de kedvező melegben és körülménye­k között augusztus végén szüretelhe­tő.

A kékszőlők közül a Beauty Seedless nevű volt az első a magvatlan szőlők közül, amit nemesítéss­el állítottak elő. Hasonló hozzá a szintén kékszőlők közül a Black Beauty és a California K5 hibrid.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary