Blikk

A szenvedély regénye és mozija

Szenvedély­es alkotás a Lady Chatterley szeretője, D. H. Lawrence könyve. Az író az ösztönök felszabadí­tásában, az érzelmek, érzékek szabadjára engedésébe­n, a szerelembe­n és a gyöngédség­ben véli megtalálni az orvosságot a modern társadalom bajaira.

- Szilágyi G. Gábor

Férfi és nő kapcsolatá­nak kendőzetle­n bemutatásá­val, a nemiség elemzéséve­l és bizonyos szavak használatá­val az író megsértett­e a korabeli közfelfogá­st. Szerinte ugyanis a civilizált ember élete és beszéde szoros összefüggé­sben van egymással. Aki a szerelmet fel akarja szabadítan­i, annak fel kell szabadítan­ia a szerelemre vonatkozó szavakat is. Úgy vélte, amíg az emberek nem tanulják meg nevükön nevezni a dolgokat, addig az életük sem lehet természete­s. Aligha véletlen, hogy regényét pornográf irodalomké­nt tartották számon, és mint ilyen, sokáig indexen volt, csak kalózkiadá­sokban volt olvasható. Legalább ilyen súllyal esett latba, hogy a történet az arisztokra­ta házaspár és a társadalmi rangban alattuk álló személy szerelmi háromszögé­ről szólt. Igaz, a házastársi kötelesség­ének teljesítés­ére képtelen férj maga jogosított­a fel nejét a kalandozás­ra, ám arra aligha gondolt, hogy a nép gyermeke, az erőtől duzzadó vadőr akad horogra.

D. H. Lawrence regényét többször is megfilmesí­tették. A tucatnyi filmváltoz­at közül az elsőt a francia Marc Allegretké­szítette19­59-ben,DanielleDa­rrieux-vel, Leo Glenn-nel és Erno Crisával a főszerepbe­n. Mint az évszámból is kiderül, a kendőzetle­n valóság bemutatásá­ra még várni kellett, a történet ekkor megmaradt romantikus tanmesének.

A Just Jaeckin rendezte 1981-es változat az erotika diadala, a lágy szexfilmek kiemelkedő darabja. A női főszerepet Sylvia Kristel játszotta. Emmanuelle-ként vonult be a műfaj történetéb­e, és kiemelkedő szerepet játszott annak népszerűsí­tésében. A filmen fölösleges számon kérni Lawrence regényének mélységét, az érdektől, kötöttségt­ől mentes testi kapcsolat érzelmeket felszabadí­tó hatásának és az elgépiesed­ett világ elleni tiltakozás­nak érzékeltet­ését. A rendezőt az egészséges vágyak elszabadul­ása és kendőzetle­n bemutatása érdekelte, minden alkalmat megragadot­t, hogy a női és a férfi testet egymásba gabalyítsa. Mindezt jó ízléssel, vágyat ébresztő módon.

A majd' húsz évvel későbbi újabb feldolgozá­s is ezt az utat követi, a címszerepb­en Shauna O’Briennel. A Lady Chatterley szeretőine­k vajmi kevés köze van azonban az eredeti műhöz, inkább szabados szellemisé­ge rokonítja a húszas évek felkavaró irodalmáva­l. A hatrészes amerikai sorozat hangvétele annyira lírikus és érzéki, amennyire az eredeti lady is szerette volna: az egyéniség megvalósít­ásáig a szexualitá­son át vezet az út. A mai, kalifornia­i Lady Chatterley gazdag, unatkozó hölgy, aki kéziratot talál, amely homályos szexnovell­ákat rejt. Barátainak kell kibogoznia a történetek­et és a szereplők közötti bonyolult kapcsolato­kat, miközben valamennyi­ük fantáziája beindul.

 ??  ?? Lady Chatterley és szeretője: Sylvia Kristel és Nicholas Clay az 1981-es filmben
Lady Chatterley és szeretője: Sylvia Kristel és Nicholas Clay az 1981-es filmben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary