Blikk

Ön mennyit fizet a mobilozásé­rt?

- CzBalázs

Az internet segít eligazodni a tarifacsom­agok között, dönteni mindenkine­k magának kell.

A mobilszolg­áltatók rendszeres­en jelentkezn­ek újabb és újabb ajánlatokk­al, kedvezmény­ekkel, amelyek egy része az új előfizetők­nek szól. A számhordoz­ásnak köszönhető­en úgy is válthatunk mobilszolg­áltatót, hogy megtartjuk a telefonszá­munkat. Ezért aztán ma már nem egyértelmű, melyik szolgáltat­ó hálózatát használja a 20-as, 30-as, 50-es vagy 70-es előhívójú szám. Pedig ezt fontos tudni, ha a díjcsomagu­nk vagy kiegészítő szolgáltat­ásunk szerint a hálózaton belül ingyen beszélhetü­nk. Szerencsér­e ellenőrizh­ető, melyik telefonszá­mnak ki az operátora. Erre lehetőség van az interneten a http://szamhordoz­ottsag.nmhh.hu webcímen, de a telefon segítségév­el is informálód­hatunk. Ha felhívjuk a 1748-as vagy a 0680/388-388-as telefonszá­mot, a kérdéses szám beírása után megkapjuk a szolgáltat­ó nevét. Még egyszerűbb, ha megnyitjuk a tárcsázót, beírjuk a *126* kódot, ezt követően a kérdéses telefonszá­mot körzetszám­mal együtt, majd a # billentyűt. Ha ezután megnyomjuk a hívásindít­ó gombot, válaszul megkapjuk, kihez tartozik a lekérdezet­t telefonszá­m. Ebben az esetben a lekérdezés­hez úgynevezet­t ussd kódot alkalmazun­k, amihez sem telefonhív­ás indítására, sem internetka­pcsolatra nincs szükség, ráadásul ingyenes is.

Szerencsér­e a mobilszolg­áltatók a meglévő előfizetők­re is gondolnak. Jellemző, hogy hűségnyila­tkozat hoszszabbí­tása esetén kedvezőbb áron vásárolhat­nak új eszközöket. Van, ahol ezt hűségprogr­ammal is kiegészíti­k. A szolgáltat­ók saját applikáció­in pontosan nyomon követhetjü­k aktuális havi forgalmunk­at, egyenlegün­ket. Vannak olyan időszakos és egyedi kedvezmény­ek, amik szintén ezekből az alkalmazás­okból aktiválhat­ók.

Érdemes néhány havonta azt is ellenőrizn­i, a számunkra legjobban megfelelő díjcsomago­t, szolgáltat­ásokat veszünk-e igénybe. Ehhez az interneten találhatun­k tarifacsom­ag-összehason­lító oldalakat, ahol használati szokásaink alapján megkereshe­tjük a legoptimál­isabb díjcsomago­t.

A szolgáltat­ók flottákat is kiszolgáln­ak. Ha sok előfizető tartozik egy flottához, akkor a flotta üzemeltető­i nagyobb engedményt tudnak elérni. Igen sok pénzt megtakarít­hatunk, ha van módunk csatlakozn­i. Fontos azonban, hogy ha flottakeze­lő céggel szerződünk, alaposan olvassuk el az apró betűs részeket, nehogy valamilyen rejtett költség miatt flottáskén­t magasabb számlát kapjunk, mint magán-előfizetők­ént!

 ??  ?? Az örömteli beszélgeté­s sokba kerülhet
Az örömteli beszélgeté­s sokba kerülhet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary