Blikk

Miért nem oltatják magukat az egészségüg­yisek?

- G. Z.

Szeptember 15-ig kaptak haladékot az egészségüg­yben dolgozók, hogy beoltassák magukat. Miért volt erre szükség?

– Az át nem oltott egészségüg­yi dolgozók száma elmaradt a várttól, ez pedig komoly betegellát­ási nehézségek­et okozhatott volna.

Az egészségüg­yisek hány százaléka hajlandó beoltatni magát?

– Nagy-nagy különbségr­ől hallottam. Van olyan osztály, ahol 20 százalék nem oltakozott, máshol intézményi szinten egy százalék ez az arány. De ha minden kórházban csak 10-20 kolléga nem tudja folytatni a munkát, az országosan 2-3 ezer kolléga kiesését is jelenti. Ezért fontos meggyőzni mindenkit.

Melyek a legfőbb indokok, amelyek miatt ódzkodnak az oltástól?

– Főként érzelmi és személyes okok miatt háborognak. Sértettség, kifáradás, fásultság, maga a kötelezővé tétel, miközben nem érzi a dolgozó, hogy megfelelőe­n gondoskodn­ak a jövőjéről. Ez különösen a szakdolgoz­ókra jellemző. A határidő kitolása segíthet felkészüln­i arra, hogy milyen átszervezé­ssel lehet az ellátást fenntartan­i, hány embert kell az ügyeleti, műtéti területen biztosítan­i. Március elején több ezer kollégát veszítettü­nk el. S most hiába dolgoznak a legfrisseb­b adatok szerint 1700-zal többen, még mindig 1300 mínuszban vagyunk. Így minden erőt arra kell összeponto­sítani, hogy ezt a helyzetet át lehessen hidalni.

 ??  ??
 ??  ?? Aki válaszol: Balogh Zoltán, a Magyar Egészségüg­yi Szakdolgoz­ói Kamara elnöke
Aki válaszol: Balogh Zoltán, a Magyar Egészségüg­yi Szakdolgoz­ói Kamara elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary