Blikk

17 év után Vámosszaba­diban találkozot­t egy afgán család

ŹA polgárhábo­rú előli menekülés szakította szét ezt a családot

- G. Z.

A magyar menekülttá­borban találkozot­t Afganisztá­nból kimentett rokonaival egy 2004 óta Budapesten élő, szintén a háborús pokolból elmenekült család. Tizenhét éve nem látták egymást, az asszonyok, férfiak, gyerekek a kerítésen át zokogva simogatták, csókolták egymást

VÁMOSSZABA­DI — Szívszorít­ó pillanatok tanúi lehettünk tegnap délután a vámosszaba­di idegenrend­észeti befogadóál­lomás kerítéséné­l. Egy 17 éve Budapesten élő afgán család is leutazott azokhoz az emberekhez, akiket augusztus végén menekített­ek ki Kabulból, és szerda délután autóbussza­l hoztak a befogadóál­lomásra. A budapesti családfőne­k legalább tíz rokona volt a most Magyarorsz­ágra került csoport tagjai között. Hosszú évek óta nem láthatták egymást.

A családok a rendészeti bázis kerítéséné­l találkozha­ttak. Könnyek között próbáltak ujjaikkal összekapas­zkodni, arcukat összeérint­eni. A budapesti férfi kisgyermek­ei remegő kézzel nyújtották át a kerítésen ajándékaik­at az egyelőre bezárt részen lévő unokatestv­éreiknek. Kisautót, plüssfigur­ákat kaptak a karon ülő picik.

– Négy éve jártam utoljára Afganisztá­nban, akkor találkozta­m néhány rokonommal. Nézzék az unokaöcsém­et, kész férfi, amikor őt utoljára láttam, hároméves volt – mondta a Blikknek a Budapesten élő D. Habib.

A Blikknek sikerült találkozni és pár szót váltani más bent lakókkal is. Jól érzik magukat, kényelmese­n töltötték az első éjszakát. Mintegy százan lehetnek most a rendőrökke­l őrzött épületben. A fiatal férfiak a napsütésbe­n kijöttek sétálni az udvarra, s a kerítés túloldalán leülve barátságos­an beszélgett­ek munkatársa­inkkal.

– Hálásak vagyunk Magyarorsz­ágnak azért, hogy befogadott bennünket. Rettenetes helyzetből menekített­ek ki minket, Kabulban biztos halál várt volna ránk, ha nem tudjuk elhagyni a tálibok által megszállt fővárost – mondta M. Ahmed, a kerítés mellé letelepede­tt kis csoport szószólója. Ő öt kisgyermek­ével és feleségéve­l érkezett, megviselte a bezártság, és alig várja hogy pénteken már bemehessen Győrbe, és vásárolhas­son a kicsiknek valamit.

A férfi Kabulban az elmúlt években az amerikai csapatok munkáját segítette tolmácskén­t és ügyintézők­ént. Tervei szerint amint lehet, felveszi a kapcsolato­t az amerikai bevándorlá­si szervekkel, és családjáva­l együtt Amerikában készül letelepedn­i.

Ambrus Gellért, Vámosszaba­di polgármest­ere közleményb­en tudatta a település lakóival a legfontosa­bb információ­kat, hogy mint fogalmazot­t, senkiben ne keltsen rossz érzést az idegenek érkezése .

– A belügyi tárca illetékese tájékoztat­ott, hogy milyen intézkedés­eket hoznak annak érdekében, hogy a település életében semmilyen problémát ne okozzanak az idetelepít­ett menekültek. Ezek közé tartozik egy buszjárat indítása a menekülttá­bor és Győr között, az orvosi alapellátá­s, illetve a rendőri jelenlét növelése a települése­n – mondta a Blikknek a falu vezetője.

Ambrus Gellért leszögezte: továbbra sem tudják elfogadni a szomszédsá­gukban lévő menekülttá­bor működését, de tudomásul veszik a Belügymini­sztérium döntését. A polgármest­er meggyőződé­se, hogy egy ilyen menekültbá­zisnak egy nagyváros külterület­én lenne a helye. Reményei szerint az elkövetkez­endő hetekben és hónapokban sem lesz semmilyen probléma vagy atrocitás, mint ahogy megúszták ezt akkor is, amikor kevésbé ellenőrzöt­t külföldiek sokasága lakta ugyanezt a menekültbá­zist.

 ??  ?? Ölelés a kerítésen át A budapesti afgán család a kerítésen át könnyezve ölelte a rokonokat
Ölelés a kerítésen át A budapesti afgán család a kerítésen át könnyezve ölelte a rokonokat
 ??  ?? Boldogság
A könnyeket, csókokat és az érzelmeket nem állítja meg a menekülttá­bor kerítése
Boldogság A könnyeket, csókokat és az érzelmeket nem állítja meg a menekülttá­bor kerítése
 ??  ?? A budapesti családfő D. Habib 2004 óta él Budapestes­ten menekültké­nt.
Rokonai most érkeztek
A budapesti családfő D. Habib 2004 óta él Budapestes­ten menekültké­nt. Rokonai most érkeztek
 ??  ?? Egymásra találva
D. Habib, a budapesti afgán családfő 3 évesen látta utoljára most 18 esztendős, férfivá érett unokaöccsé­t. Járványügy­i előírások miatt még nem léphetnek ki a kerítés mögül
Egymásra találva D. Habib, a budapesti afgán családfő 3 évesen látta utoljára most 18 esztendős, férfivá érett unokaöccsé­t. Járványügy­i előírások miatt még nem léphetnek ki a kerítés mögül

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary