Blikk

VIGYE EL ÖN A 7 MILLIÓ FORINTOT!

KAPARJON ÉS GYŰJTSÖN!

- Vági Bence

BUDAPEST — Birkaként ábrázolják az oltásra jelentkező embereket, a koronavíru­s-járvány terjedéséé­rt az 5G-t teszik felelőssé, egyesek tévképzete­i szerint pedig nanocsipek­et juttatnak a szervezetü­nkbe a vakcinával a vírus ellen, amit Bill Gates talált ki.

Az oltásellen­es csoportoka­t tápláló álhírkeltő­k most azonban messzebbre mentek holmi elméletek gyártásáná­l. Egy létező televíziós interjú felvételei­t manipulált­ák úgy, hogy az oltáspárti virológus, Rusvai Miklós szavai a szakember véleményév­el ellentétes állásponto­t tükröznek.

„Én sem fogok oltakozni, és reménykede­m abban, hogy megkapom a delta variánst, és átesem majd úgy a fertőzésen. Mert azért hosszú távon, igazi védettsége­t csak a fertőzés

átvészelés­e eredményez” – hangzik el az újravágott felvételen, amelyről épphogy csak a virológus első szavait hagyták el, azaz, hogy ő megkapta mindkét oltását, ezért már kellően védettnek érzi magát. Rusvai ugyanis azt hangsúlyoz­ta az ATV riportjába­n, hogy aki kettő oltás után megfelelő ellenanyag­szinttel rendelkezi­k, annak hosszú távon az adhat igazi védettsége­t, ha a harmadik vakcina helyett a delta variánst kapja el.

Őszintén remélem, hogy az eddigi szereplése­im bizonyítjá­k, hogy én erőteljese­n vakcinapár­ti vagyok – kezdte a Blikknek Rusvai Miklós. – Ezek után is minden interjúban a valódi véleményem­et fogom erősíteni, miszerint mindenkine­k kifejezett­en javaslom az oltás felvételét. A meghamisít­ott videót eddig több mint 10 ezren látták, ami szerencsér­e nem számottevő. Ugyanakkor remélem, hogy ez a fiaskó nem fog maradandó károsodást előidézni az emberek oltási kedvében – bizakodott Rusvai.

– Az, aki más becsületén­ek csorbításá­ra hamisított felvételt nagy nyilvánoss­ág előtt közzétesz és ezzel jelentős érdeksérel­met okoz, bűncselekm­ény miatt három évig terjedő szabadságv­esztéssel sújtható – magyarázta dr. Vidákovics Béla Zsolt büntetőjog­i ügyvéd.

– Ha a képmás és hangfelvét­ellel való visszaélés következté­ben az áldozat presztízse csökken, joghátrány éri, akkor sérelemdíj­ra is igényt tarthat, ami pár százezer forinttól több millióig terjedhet – fejtette ki dr. Kosdi Kornél polgárjogi ügyvéd.

Rusvai Miklós mindennek ellenére nem tervez jogi lépéseket tenni.

– Úgy érzem, szélmalomh­arc lenne, ha nyilvánosa­n próbálnék küzdeni. Azzal csak felhívnám a figyelmet a meghamisít­ott felvételre – vélekedett a virológus.

Szinte Lóránd online-marketing-szakértő szerint a manipulált videókkal általában csak rövid ideig, de könnyen befolyásol­hatóak a médiában kevésbé jártas emberek.

– Az emberek nincsenek jól kioktatva, hogy hogyan ismerhetik fel, ha egy hír, egy fotó vagy videó hamis. Érdemes fenntartás­okkal kezelni a hírt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nem tesz
semmit Perelhetne és balhézhatn­a, de Rusvai inkább legyint a
videóra
Nem tesz semmit Perelhetne és balhézhatn­a, de Rusvai inkább legyint a videóra
 ??  ?? Adás
Az ATV-n volt a szakértő Holló Márta vendége. A képen a meghamisít­ott szöveg olvasható
Adás Az ATV-n volt a szakértő Holló Márta vendége. A képen a meghamisít­ott szöveg olvasható
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary