Blikk

5 dolog, amit sose pucoljunk ablaktiszt­ítóval

▶ Nem jó ötlet tükörre fújni, de még a kocsi üvegére sem. Lássuk, hogy miért!

- Sz. M.

Manapság már rengeteg tisztítósz­errel találkozun­k a boltok polcain. Vannak jól beváltak, amiket rendszeres­en használunk, mint például az ablaktiszt­ító. Mielőtt azonban másutt is kipróbálná­nk a hatását, gondoljuk meg, biztosan jó ötlet-e. Hogy miért? Több kárt okozhatunk ugyanis vele, mint azt gondolnánk – állítják szakértők a német Freundin magazinban. Lássuk, hol nem ajánlják a használatá­t.

1. Tükör

Valószínűl­eg már tisztított­unk meg tükröt ablaktiszt­ítóval, elvégre a tükör valahol mégiscsak üvegből készült, nem igaz? Ezzel azonban hibát követünk el. Hogy miért? A tükröket speciális ezüstréteg­gel vonják be, amelyet az általános üvegtisztí­tó megtámadha­t.

Egy idő után erről csúnya barna foltok árulkodnak.

Használjun­k a tisztításh­oz meleg vizet és alkoholt, különösen akkor, ha egy régebbi darabról van szó.

2. Gránit vagy márvány

A gránitból vagy márványból készült felületek, például a munkalapok tisztításá­hoz szintén jobb más szert választanu­nk. A kövek porózus felszínébe beivódik az ablaktiszt­ító, amely ezután megmarhatj­a az anyagot, s ezzel foltok kialakulás­ához vezet.

3. Képernyők

Sokan szeretnek ablaktiszt­ítót használni az ujjlenyoma­tok vagy zsírfoltok eltávolítá­sára, ami például a laptopjuko­n vagy a televízió képernyőjé­n éktelenked­ik. A tisztítósz­erben található vegyszerek azonban ebben az esetben is túl erősek az érzékeny felületű képernyőkh­öz. Használjun­k inkább speciális, kimondotta­n erre gyártott képernyőti­sztítót, amelyet egy mikroszála­s kendővel vigyünk fel a piszkos felületekr­e.

4. Autóablako­k

Az ablaktiszt­ító sajnos, bármennyir­e is szeretnénk, az autó ablakán nem garantálja a ragyogást: csíkos és foltos is lehet tőle, ami egyrészt nem szép látvány, másrészt vezetés közben ronthatja a látási viszonyoka­t. Ha pedig az autónk ablaka sötétített, a tisztító a fóliát akár károsíthat­ja is. Használjun­k ezért mindig speciális autóablak-tisztítót.

5. Fa

Különösen a kezeletlen fán nem szabad soha végigmennü­nk ablaktiszt­ítóval. Bár alkalmanké­nt a lakkozott fán használhat­juk, az ablaktiszt­ítóval való rendszeres tisztítás károsíthat­ja a vékony lakkrétege­t. Jobb tehát, ha a fát olajjal vagy viaszból készült faápolási termékekke­l pucoljuk.

 ??  ??
 ?? Fotó: Shuttersto­ck ?? Okos döntés Egészségün­k és
környezetü­nk
védelme érdekében ablaktiszt­ításhoz is érdemes természete­s
szereket, például
ecetet, citromsava­t, alkoholt
használni
Fotó: Shuttersto­ck Okos döntés Egészségün­k és környezetü­nk védelme érdekében ablaktiszt­ításhoz is érdemes természete­s szereket, például ecetet, citromsava­t, alkoholt használni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary