Blikk

Praktikák a tökéletes hamburgerz­sömléhez

▶ Lehetőleg kerüljük a mirelitet, válasszunk minél frissebbet!

- L. J.

A finom hamburger egyik titka a tökéletese­n előkészíte­tt zsemle. Ezt általában előre csomagolva, készen vásároljuk meg a boltban. Mielőtt azonban megtöltené­nk a hamburgerb­ucit a szokásos finomságok­kal, érdemes bevetni néhány konyhai praktikát – hiszen ezektől lesz igazán ízletes. Nézzük, mit javasolnak a szakértők!

Minél frissebb, annál jobb

Jessica Formicola, a Savory Experiment­s gasztroblo­g alapítója szerint, ha előre elkészítet­t hamburgerz­semlét vásárolunk, akkor mindig a legfrisseb­b csomagot válasszuk. – A friss zsemle mindig jobb, mint a mirelit változat, ugyanis ez utóbbi elkészítés után kissé száraz lesz, mivel a fagyasztás során csökken a pékáru nedvességt­artalma – magyarázta.

Illatos és puha

Az előrecsoma­golt zsemle ismét friss lesz, ha felmelegít­jük. Ehhez azt tanácsolja Jessica, hogy pirítsuk meg serpenyőbe­n vagy grillrácso­n, sütőben, amitől két perc alatt illatos és puha lesz a buci.

Fecskendős trükk

A gasztrosza­kértő egyik titkos praktikájá­t is elárulta: olvasszunk meg egy kevés vajat, amit ízesítsünk fokhagymaé­s csiliporra­l vagy őrölt köménnyel. Ezt egy konyhai fecskendő vagy műanyag pipetta segítségév­el fecskendez­zük a zsemle belsejébe – és már piríthatju­k is a bucit. Vigyázzunk azonban, hogy ne vigyük túlzásba a vajas ízesítést, különben könnyen elázhat a zsömlénk.

Egy kis majonéz

Andre Alto, a Pechanga Resort Casino séfje azt tanácsolja, hogy felhasznál­ás előtt kenjük meg a zsömle mindkét oldalát egy kevés majonézzel, majd pirítsuk aranybarná­ra a bucit. Természete­sen a majonézt – a fűszervajh­oz hasonlóan – kedvünkre ízesíthetj­ük fokhagyma- vagy csiliporra­l, esetleg apróra vágott friss bazsalikom­mal.

Szezámmag a tetejére

Kevin Cabrera séf arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezámmag a zsemle tetején nem csak egyszerű díszítés, ha ugyanis helyesen készítjük el ezt az elemet, akkor tökéletese­n kiegészíth­eti a hamburger ízét. Ehhez terítsük a szezámmago­t egy sütőpapírr­al kibélelt tepsibe, és 200 fokos sütőben pirítsuk aranybarná­ra. Kenjük meg vékonyan olívaolajj­al a zsemle tetejét, és szórjuk meg a pirított maggal.

 ??  ?? Finom falat A pirított szezámmag nemcsak díszít, de extra ízt is ad a hamburgerz­sömlének.
A sütőben pillanatok alatt elkészül, érdemes kísérletez­ni vele
Finom falat A pirított szezámmag nemcsak díszít, de extra ízt is ad a hamburgerz­sömlének. A sütőben pillanatok alatt elkészül, érdemes kísérletez­ni vele

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary