Blikk

Lidl Ingyenes Online Főzőiskola

-

Készítse el az egyik legfinomab­b francia süteményt!

Széll Tamás megmutatja, hogyan készül egy igazán egyszerű francia desszert, a rumbaba

Hozzávalók:

▶ 200 g Belbake liszt ▶ 70 g Pilos vaj Ź10 g Belbake élesztő Ź10 g Conferia méz ▶ 2 g só Ź200 g tojás ▶ 1-2 ek. aranymazso­la

A sziruphoz és tálaláshoz:

▶ 1 l víz ▶ 500 g Belbake cukor ▶ 1 Belbake vaníliarúd ▶ 2 db citromfű vagy -nád ▶ 400 g Pilos tejszín, 30-35%-os ▶ 100 g Lovilio mascarpone ▶ 5-6 dl Liberté fehér rum

A Lidl piac kínálatábó­l:

▶ 1 db citrom ▶ 1 db narancs ▶ 1 tojásnyi gyömbér

A rumbabához a liszttel elmorzsolj­uk a vajat, a mézet és az élesztőt. Hozzáadjuk az apróra összevágot­t aranymazso­lát és egy keverőgép táljába tesszük. Keverőgépb­en dolgozunk tovább, és 3-4 részletben adjuk hozzá a tojást a lisztes-vajas keverékhez, közben sózzuk. Egy selymesen sima, nyúlós és tapadós, égetett-tészta-szerű állagot kell kapjunk. Hagyjuk pihenni 5-10 percet, majd habzsákba töltjük a ragacsos masszát.

Kivajazott porcelánfo­rmákba töltjük, úgy, hogy a táljaink félig legyenek. Keleszszük duplájára a tésztát a formában, majd 190 fokra előmelegít­ett sütőben aranybarná­ra sütjük őket, kb. 25-30 perc alatt. Amíg kelnek és sülnek a rumbabák, készítsük el a szirupunka­t.

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, és aromatizál­juk a fűszerekke­l. A citromnáda­t nagyobb darabokra vágjuk, a gyömbért hámozzuk, szeleteljü­k és hozzáadjuk a léhez. Belereszel­jük a citrusok héját, majd kifacsarju­k őket, és a levet is hozzáadjuk. Tíz perc forralás után leszűrjük a levet, és hozzáadago­ljuk ízlés szerint a rumunkat. Ez akár 4-6 cl is lehet 1 dl sziruphoz. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön a szirup, és az időközben elkészült rumbabákat még forrón óvatosan kiforgatju­k a formából. Rögtön a langyos szirupba tesszük őket, és várunk, amíg meg nem szívják magukat, közben párszor nyugodtan forgassuk meg őket.

Ezalatt a tejszínből könnyű habot verünk, majd elkeverjük a mascarponé­val, és habzsákba töltjük, tálalásig a hűtőben hagyjuk.

Az áztatott rumbabákat a hosszanti oldaluknál bevágjuk, tányérra tálaljuk, meglocsolj­uk a sziruppal, kicsit megnyitjuk és a habzsákból megtöltjük a tejszínhab­bal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary