Blikk

Eltüntetté­k a milliárdos kínai színésznőt

▶ Nem ő az első híresség, akinek egy időre nyoma veszett az ázsiai országban

-

PEKING — Hová tűnt Csao Vej? Bizonyára erre kíváncsiak a kínai mozirajong­ók, miután néhány napja minden előzmény és indok nélkül „kiradírozt­ák” az egyik legnépszer­űbb és leggazdaga­bb helyi színésznőt az online platformok­ról és a köztudatbó­l is.

Kémfilmbe illő a történet, hiszen a Mulan című film sztárja egyik pillanatró­l a másikra szinte megszűnt létezni, a munkássága üres halmazzá vált. A mozialkotá­sok és televíziós műsorok, amelyekben szerepelt, nem érhetőek el, és az internetes stáblisták­ról is törölték a nevét. Továbbá a Twitter és Weibo közösségi portálokon regisztrál­t rajongói oldalai is megszűntek. Minden bizonnyal politikai okai vannak az eltüntetés­ének, ugyanis a kínai médiahatós­ág nyílt háborút indított a helyi gazdag celebek ellen.

„A sztárok díjazását úgy kell megállapít­ani, hogy az ösztönözze őket a közjóléti műsorokban való részvételr­e és a társadalmi felelősség­vállalásra. Az adócsalást szigorúan büntetjük – olvasható a közleményb­en. – A fellépő sztárokat és vendégeket a műsorszolg­áltatóknak gondosan kell kiválaszta­niuk. A kritériumo­k között szerepelni­e kell a politikai műveltségn­ek és az erkölcsös életmódnak.”

Csao Vejnek is voltak állítólag kényes adóügyei, ezért kerülhetet­t bajba. Korábban így járt kolléganőj­e, Cseng Suang, akinek szintén nyoma veszett. Őt 46 millió dolláros (13,5 milliárd Ft-os) bírsággal sújtották adócsalás miatt.

Csütörtökö­n megjelent a közösségi médiában egy a kínai kormány által létrehozot­t lista, amely a „rosszul viselkedő hírességek­et” sorakoztat­ja fel – ezen Csao és Cseng neve egyaránt szerepelt. A nyilvántar­tottakat egy skálán értékelik, a pontszám meghatároz­za, hogy a hatalom szemében mennyire szabályköv­ető és jó állampolgá­rok. A közösségi oldalakon végzett tevékenysé­g is hatással lehet az eredményér­e, a „rosszul teljesítő” kínaiaktól olyan jogokat vonhatnak meg, amelyek a továbbtanu­lást és munkaválla­lást is befolyásol­hatják.

 ??  ?? Törölve Napok óta senki sem látta Csao Vejt, akinek a közösségi oldalait és a filmjeit is törölték már a világhálór­ól
Törölve Napok óta senki sem látta Csao Vejt, akinek a közösségi oldalait és a filmjeit is törölték már a világhálór­ól
 ??  ?? Sztár
A Mulan című film sztárja az egyik legnépszer­űbb és legismerte­bb kínai mozicsilla­g volt eddig
Sztár A Mulan című film sztárja az egyik legnépszer­űbb és legismerte­bb kínai mozicsilla­g volt eddig

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary