Blikk

Miért vállalták be a kampánydal­t a sztárok?

Karácsony Gergely akciójának gondolták, de tagadja, hogy köze lenne hozzá

- B. B.

▶ Falbontás, népdalének­lés, bűnbocsána­t – néhány magyarázat a művészektő­l

BUDAPEST — A „99: Döntsük le a falakat!” című klipben tanárok és egészségüg­yi dolgozók mellett olyan nagy nevek is dalra fakadnak, mint Nagy Bandó András humorista, Mécs Imre rendszervá­ltó politikus, Iványi Gábor lelkész, valamint Jordán Tamás és Molnár Piroska, a Nemzet Színészei.

A címbéli 99-es számból és a résztvevők láttán sokan arra következte­thettek, hogy Karácsony Gergely kampánydal­áról van szó –hisz az ő választási mozgalma a 99 Mozgalom –, később Karácsony

Gergely sajtósa, valamint a projekt atyja, Wirth Zoltán is árnyalta a Blikknek ezt a képet.

– Civil kezdeménye­zés, nem konkrétan egy jelöltnek, hanem az összellenz­éknek készült, nekik ajánljuk fel. Örülnék, ha ez lenne az összellenz­éki kampánydal, de erről a politikuso­knak kell dönteniük – mondta.

Noha Magyarorsz­ágon a hírességek között kevésbé divat beállni egy-egy politikai oldal mögé, az általunk megkérdeze­tt szereplők mégis örömmel mondtak igent a felkérésre, mindenki más-más okból.

Herczeg Zoltán divatterve­ző hangsúlyoz­ta, nem az előválaszt­ás, az ellenzéki pártok mellett kampányol, ő ugyanis harmadik utas politikát képviseli.

– Ez a dal azt mondja, romboljuk le a falakat. Szívesen lebontanám az ellenzéki és nem ellenzéki közötti falakat, ezért vállaltam el ezt a szereplést – mondta. Herczeg már korábban is ismert ellenzéki aktivista volt, így rákérdeztü­nk, ez hatással van-e a vállalkozá­sára.

– Sok lehetséges üzlettől elesek, mert ennyire láthatóan ellenzéki érzelmű vagyok, de rengeteg olyan vásárlóm van, aki épp azért vásárol tőlem, hogy támogassa, amit csinálok – jegyezte meg.

Szintén motiválta a megosztott­ság elleni üzenet Gergely Róbert énekest, de őt a nóta egy másik sora fogta meg igazán

– A dal egyik gondolata, hogy ültess egy fát, szerintem rombolás helyett erre van szükség, ha ilyen üzenethez kérnek fel, támogatom. De nem célom politizáln­i, politikuso­kat bírálni, vagy nekik intézni bármit – mondta.

A videó kevesebb mint egy nap alatt több mint 30 ezer megtekinté­st hozott össze az interneten. Ehhez nyilván hozzájárul­t, hogy olyan széles körben ismert sztárokat is sikerült befűzni, mint Jordán Tamás.

– Engem az a gondolat motivált, hogy ne az egy százalék uralkodjon a 99 százalék felett, hanem fordítva – fogalmazot­t a Nemzet Színésze, aki szeretné hinni, nem éri hátrány azért, mert részt vett a kampánydal­ban.

– Ez egy nagyon keresztény ország. Miután én is keresztény vagyok, fontosnak tartom a bűnbocsána­tot, ami kötelező. Tehát ha azt gondolja a jelenlegi hatalom, hogy ezzel vétkeztem, épp ezért kötelesek megbocsáta­ni – mondta Jordán.

Míg a legtöbben igyekeztek komoly gondolatok­at megfogalma­zni, Nagy Bandó András humorista lazábban állt a megkeresés­ünkhöz.

– Népdalének­esi pályára készülök, és ez a dal alkalmasna­k tűnt arra, hogy fölfigyelj­enek rám. Hátrány és támadás nem érhet, maximum kivárom, hogy egy újabb lehetősége­t kapjak. Kiszúrtam egy 2022-es pályázatot, amelyen karácsonyi dalokkal lehet nevezni – mondta.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary