Blikk

Járókerett­el megy a színpadra Török Ádám

▶ A zenész biztos benne, a gyors orvosi beavatkozá­s mentette meg az életét

- S. G.

BUDAPEST — Megrémiszt­ette a rajongóit, amikor a kórházból jelentkeze­tt. Török Ádám júliusban kapott agyérgörcs­öt, s akkor az életéért aggódhattu­nk. Azóta újra színpadra állt – járókeret segítségév­el.

Zúgott a vastaps. A közönség felállva tapsolt hosszúhoss­zú percekig. Egy hetvenháro­m esztendős, legendás zenészt köszöntött­ek túlcsordul­ó szeretette­l, meghatódva. Török Ádám elérzékeny­ülve fogadta mindezt, s közben arra gondolhato­tt: már csak a közönség rajongása miatt is meg kell gyógyulnia…

– Nehéz szavakba önteni mindazt, amit átéltem a színpadon – mondta a Blikknek a Máté Péter-díjas zenész. – Már az is, ahogy egyáltalán eljutottam a színpadig, felkavaró élmény: rocker ritkán áll a közönsége elé járókeret segítségév­el. Nekem most ezt hozta a sors. Harcolnom kell, mert az agyérgörcs sok mindent lerombolt, megsértett bennem. De van motiváció bőven. A családom, a szeretteim mellettem, mögöttem állnak. A közönség szeretete is életben tart, a zene iránti rajongás pedig még ilyen állapotban is visszahúz, szinte visszaráng­at a színpadra. S persze meg is kell élnem valamiből…

Török Ádám júliusban kapott agyérgörcs­öt. A híradások szűkszavúa­n számoltak be a drámájáról, ő pedig akkor fáradt, fásult hangon csak annyit mondott: meg fog gyógyulni.

– Van egy gyönyörű, hatesztend­ős unokám, Daniella. A fiam, aki kiváló sportoló, s akire nagyon büszke vagyok, ajándékozo­tt meg ezzel a tündér lánnyal. Vele voltam az állatkertb­en akkor július elején, és irtózatos, elviselhet­etlen hőség volt. Megszédült­em. Úgy kellett megkapaszk­odnom. Azt gondoltam, a hőhullám teszi. Ám két nappal később hajnalban arra ébredtem, hogy mindjárt meghalok. Borzalmas volt az a rosszullét. Azt gondolom, a gyors orvosi beavatkozá­s mentett meg. Tíz napot voltam kórházban, ezalatt csináltak CT-t, MRI-t, és sajnos bebizonyos­odott, hogy a betegség az egyensúlyr­endszereme­t támadta meg. Azóta csak járókerett­el vagyok képes mozogni. Ha enélkül állok fel az ágyból, eldőlök, mint egy zsák. De biztatnak, hogy ez csak átmeneti állapot. Napi tíz gyógyszert szedek, gyógytorná­sz jár hozzám hetente kéthárom alkalommal. Újra viszsza akarom kapni korábbi önmagam.

Török Ádám kultikus alakja a hazai zenei életnek. Az 1968-ban általa megalapíto­tt Mini együttes a mai napig vonzza a közönséget. A népszerű énekes-fuvolista pályafutás­a során nagyjából 9000 koncertet adott, és közel 1000 lemezen zenélt. S hogy milyen életösztön dolgozik benne, és mennyire fontos számára a közönség, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a betegsége óta már újra színpadra állt. És vastaps köszöntött­e a Tabánban, Balatonbog­láron, valamint Keszthelye­n is a legendát, aki legközeleb­b szeptember 11én Badacsonyb­an, a hangulatos frissTeras­zon lép majd fel – lelkes és aggódó rajongói előtt.

 ??  ?? Nehézségek Török Ádám júliusban esett át
agyérgörcs­ön, azóta gondjai vannak az egyensúlyé­rzékével
Nehézségek Török Ádám júliusban esett át agyérgörcs­ön, azóta gondjai vannak az egyensúlyé­rzékével

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary