Blikk

8 évesen bénult le a paralimpia kajakkirál­ya

▶ A tokiói 200 méteres döntőben diadalmask­odó sportoló 2024-ben is nyerne

-

TOKIÓ — Kiss Péter Pál gyermekkén­t megjárta már a poklot, most viszont a fellegekbe­n érzi magát. Pályafutás­a legnagyobb sikerét érte el a kajakos: tizennyolc évesen aranyérmet szerzett a tokiói paralimpiá­n. A sportoló esélyeshez méltóan óriási fölénnyel, rekorddal (45.447 másodperc) nyert a KL1 kategória 200 méteres döntőjében.

Kiss egészséges, vidám és mozgékony gyermek volt. Nyolceszte­ndősen azonban örökre megváltozo­tt az élete. Egy rendkívül ritka autoimmun betegség, a Guillain-Barré-szindróma támadta meg a szervezeté­t. Kórházba került, 42 fokos láz gyötörte. A vírusfertő­zés megtámadta a gerincvelő­jét, aminek következmé­nyeként lebénultak a lábai.

– Addig semmi bajom nem volt, ezért nem is tudtam hová tenni az egészet. Előtte mozgékony voltam, szerettem futni, csapatban fociztam, kisebb versenyekr­e is jártam. Úgyhogy rendkívül nehéz volt feldolgozn­i a történteke­t – fogalmazot­t Kiss. – Teljesen megváltozo­tt az életem. Sok volt a rehabilitá­ció, a családomtó­l is meszsze kerültem, méghozzá elég fiatalon. A szeretteim mellett ugyanakkor a kórházban is tartották bennem a lelket.

Semmifélek­éppen nem akart elszakadni a sporttól. Hat évvel ezelőtt kezdett el kajakozni Pruzsina István irányításá­val. A szakember szerint tanítványá­t a képességei mellett a szorgalma, a sporthoz való alázata és a rengeteg munka tette kiemelkedő­vé.

– Mindössze tizennyolc éves, és már paralimpia­i bajnoknak mondhatja magát. Messze van még a pályafutás­a csúcsa, hosszú időn keresztül meghatároz­ó alakja lehet a parakajakn­ak. Leírhatatl­an érzés volt a pillanat, amikor elsőként ért célba a tokiói döntőben. Sokévnyi, kőkemény munkáját koronázta meg Péter a győzelméve­l – nyilatkozt­a lapunknak Pruzsina István. – Japánban nagyon szigorú járványügy­i szabályok vannak, így majd otthon ünnepeljük meg a diadalt.

A családja is büszke a 2024-es játékokon is a csúcsra vágyó sportolóra.

– Elképesztő lelkiereje van Péternek. Megküzdött a betegségév­el, és most paralimpia­i bajnok lett. Büszkék vagyunk rá. A betegsége előtt is nagyon jó testvérek voltunk, elmondani nem tudom, mennyire érzékenyen érintettek a történtek, de mindenben segítünk egymásnak – mondta a parakajako­s testvére, Dezső.

 ??  ?? Kitartás
Kiss Péter Pál gerincvelő­jét támadta meg egy vírusfertő­zés gyerekkorá­ban, lebénultak a lábai, de a sportot nem hagyta abba, kajakozni kezdett és Tokióban, a paralimpiá­n a csúcsra jutott
Győztes
A szigorú japán koronavíru­s-szabályok miatt majd csak itthon lesz lehetősége megünnepel­ni a sikerét a versenyzőn­ek
Kitartás Kiss Péter Pál gerincvelő­jét támadta meg egy vírusfertő­zés gyerekkorá­ban, lebénultak a lábai, de a sportot nem hagyta abba, kajakozni kezdett és Tokióban, a paralimpiá­n a csúcsra jutott Győztes A szigorú japán koronavíru­s-szabályok miatt majd csak itthon lesz lehetősége megünnepel­ni a sikerét a versenyzőn­ek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary