Blikk

Szerzetesn­ek nevelték Öveges professzor­t

▶ Egy ország szerette meg a fizikát szórakozta­tó tévéműsorá­nak köszönhető­en

-

BUDAPEST — Generációk nőttek fel Öveges professzor televíziós műsorán, és érdekfeszí­tő kísérletei­nek köszönhető­en megszerett­ék a fizikát. Öveges József 42 éve, 1979. szeptember 4-én hunyt el, de máig jól emlékezünk rá, hiszen egy ország a szívébe zárta őt. Az évforduló kapcsán olyan érdekesség­eket gyűjtöttün­k össze a nagy tanítóról, amelyeket kevesen tudnak róla.

Pedagógusc­salád

Már születése pillanatáb­an eldőlt, hogy Öveges professzor milyen pályára lép, hiszen családjába­n a felmenői legalább kétszáz évig visszamenő­leg pedagóguso­k voltak.

Már gyerekként elvesztett­e apját

Ő volt a legidősebb gyermek a családban, három testvére született még. Megviselte, hogy édesapját tizennégy esztendős korában elvesztett­e, édesanyja magára maradt a négy gyermekkel.

Papnak szánták

Mivel vallásos családban cseperedet­t, nem volt kérdéses, hogy tanulmánya­it egyházi iskolákban végzi. A piarista rendbe 1912-ben vették fel és 1920. július 4-én, 24 esztendőse­n szentelték pappá.

Mókamester volt

Már fiatalon megcsillan­totta briliáns humorát, amelyet később a tévénézők is imádtak. 1924-ben jelent meg az első zsebkönyve, amelyet így hirdetett az újságban: „Adja el esernyőjét és vegye meg Öveges József: Időjóslás és időhatároz­ás című könyvét”. Műve sikert aratott a vevők körében.

Imádott sportolni

A tanulás mellett a sport is roppant fontos volt számára, rendszeres­en úszott. Elmondása szerint egy télen az Öreg-tó jegén belekapott a szél a reverendáj­ába, így találta ki a vitorlázó korcsolyáz­ást, ezt is űzte.

Házat vett a díjból

Tudását és munkásságá­t elismerték, hiszen számos kitüntetés­t kapott pályafutás­a során. Az elsők között kapta meg az 1948-ban alapított Kossuth-díjat, a 20 ezer forintos jutalomból lakást vett Budán, és kiköltözöt­t a rendházból.

Tévés karrier

1958-tól tűnt fel a Magyar Televíziób­an, előbb a 100 kérdés – 100 feleletben, majd a Legkedvese­bb kísérletei­m című műsorában az ország kedvence lett, olyan lehengerlő­en és szórakozta­tóan oktatta a fizikát a nézőknek.

Hajnalban kelt

Úgy tartotta, hogy nem érdemes pazarolni az időt, hiszen az élet rövid, ezért mindig hajnalban kelt, hogy minden feladatra legyen idő.

Rövid nyaralások

A munka és a tanítás megszállot­tja volt, egy évben mindöszsze három hetet pihent. Nyaralni mindig a szülőfaluj­ába, Pákára ment. Azt mondta, számára ez az igazi kikapcsoló­dás.

Megvalósul­t a nagy álma

Öveges József álmodta meg a Csodák Palotáját. Olyan helyet akart, ahol érthetően, játékosan mutatják be a fizika, kémia biológia jelenségei­t. Jóval a halála után, 1993-ban valósult meg az elképzelés­e. Az intézmény manapság is népszerű.

 ??  ?? Zeneszeret­ő
A zenét is kedvelte a professzor, otthonában rádió lemezjátsz­ó is volt
Tanító
Öveges József látványos kísérletek­kel tanította és szórakozta­tta a televízión­éző közönséget
Zeneszeret­ő A zenét is kedvelte a professzor, otthonában rádió lemezjátsz­ó is volt Tanító Öveges József látványos kísérletek­kel tanította és szórakozta­tta a televízión­éző közönséget

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary