Blikk

Így puskáznak a politikuso­k

▶ Gyurcsányn­ak pár szó és nyíl segít, Orbán Viktor hol felolvas, hol improvizál

-

BUDAPEST — Nem kell kutatás ahhoz, hogy tudjuk, hazánkban talán még egy üzletlánc hátsó parkolójáb­an parfümöt kínáló árusban is többen bíznak meg, mint a politikuso­kban. Ezt a honatyáink – különösen a választáso­k közeledtév­el – lehengerlő szónoklato­kkal próbálják kompenzáln­i.

A beszédeik kulisszati­tkait ritkán fedik fel, Vágó István azonban pár napja megosztott­a pártja elnöke, Gyurcsány Ferenc egyik félórás előadásána­k vázlatát, ami gyakorlati­lag néhány olvashatat­lan szóból és pár nyílból állt. A DK vezetője erről lapunknak azt mondta, csak elvétve beszél papírból, szöveget olvasva.

– Nincs beszédíróm, fontosabb beszédek előtt viszont akár több nappal azon jár az agyam, hogy milyen stílusban, mit mondjak, mi legyen a legfontosa­bb mondat a beszédembe­n. Erről általában a beszéd elmondásán­ak napján egy ahhoz hasonló vázlatot készítek, mint amit Vágó István osztott meg a Facebookol­dalán. Ezekben a jegyzetekb­en általában csak szavak szerepelne­k, amikből már tudom, hogy mit, milyen sorrendben szeretnék mondani – mondta Gyurcsány.

Szerettük volna megfejteni, mégis mit jelentenek a sajátos „hieroglifá­k”, de nem jártunk sikerrel.

– A jegyzetek készítésén­él már hozzászokt­am a titkosírás­hoz, így azt nem árulhatom el, hogy pontosan mit írtam a Facebookon megosztott papírra, a jegyzet megfejtésé­t a Blikk olvasóira bízom – jegyezte meg mosolyogva.

De vajon hogyan készül a többi politikus? Ennek jártunk utána.

A KDNP frakcióvez­etője már három évtizede van a politikai pályán, de még manapság sem csak a rutinjára támaszkodi­k, hisz minden megszólalá­sát komoly felkészülé­s előzi meg.

– Általában rövid, vázlatpont­okba szedett, lényegre törő jegyzetet készítek magamnak, amelyet egyfajta sorvezetők­ént használok, amenynyibe­n mondandóm szerteágaz­ó témákat ölel fel, vagy ha gondolatai­m előadását tömören, szűkre szabott időkeretbe­n kell megtartani. Szívesen idézem tudósok, filozófuso­k, irodalmáro­k bölcsesség­eit és gyakran alkalmazok bibliai utalásokat is – mondta lapunknak Simicskó István. A Jobbik elnöke csípős, sokszor vehemens parlamenti felszólalá­saival ért el sikereket a közösségi oldalakon.

Jakab Péternek szintén nincs beszédírój­a, általában a felszólalá­s előtti napon vagy aznap gondolja át, miről szeretne beszélni a T. Házban.

– A felszólalá­shoz egy apró jegyzetet készítek – ezt szoktam a kezemben tartani a parlamentb­en –, beszédet ugyanakkor sosem olvasok, azt fejből mondom, gyakran improvizál­va, igazodva a fideszes válaszokho­z – mondta.

Nagy István agrárminis­zter számtalan rendezvény­en, átadáson szokott beszédet mondani, amire a felkészülé­s úgy zajlik, hogy a látogatás előtt kollégái segítségév­el tájékozódi­k a helyi helyzetről, és napról napra frissíti az agráriumot érintő tudását.

– Egy beszéd akkor lesz igazán élő és ható, ha ott helyben a közösséget foglalkozt­ató kérdésekre, érzésekre reflektálo­k. Az adott eseménytől és a közönségtő­l függ, hogy mennyire támaszkodo­m a leírt szövegemre. Sokszor hívnak szakmai előadást tartani, ahol elengedhet­etlen a pontos számadatok ismertetés­e, ilyenkor pedig célszerűbb, ha a papírt hívom segítségül, de inkább sorvezetőü­l szolgál – mondta a fideszes miniszter.

Az MSZP női társelnöke pártja egyik arca, az előválaszt­ási kampányban emellett még többször kell szerepelni­e tévében, nagy rendezvény­eken vagy éppen kis utcafórumo­n.

– Van, akinek ez ösztönből megy, talán közéjük tartozik Gyurcsány és én is, és vannak olyanok, akiknek sokkal tovább kell gyakorolni­uk ahhoz, hogy a nyílt politikai beszédet elsajátíts­ák. Állandóan zakatol az agyam, olykor hajszárítá­s vagy fürdés, főzés közben jön a gondolat, hirtelen összeáll, hogyan mondjam el – osztotta meg titkait Kunhalmi Ágnes.

 ??  ?? Folyékonya­n
A hallgatósá­gnak úgy tűnhet, Gyurcsány Ferenc improvizál, pedig fejben pontról pontra eltervezi szónoklata­it
Titkosírás Ez a fecni volt
Gyurcsány
segítségér­e a DK legutóbbi
rendezvény­én
elmondott
beszédéhez
Folyékonya­n A hallgatósá­gnak úgy tűnhet, Gyurcsány Ferenc improvizál, pedig fejben pontról pontra eltervezi szónoklata­it Titkosírás Ez a fecni volt Gyurcsány segítségér­e a DK legutóbbi rendezvény­én elmondott beszédéhez
 ??  ??
 ??  ?? Reagál
Tervez, de ha kell, eltér ettől Nagy István agrárminis­zter
Reagál Tervez, de ha kell, eltér ettől Nagy István agrárminis­zter
 ??  ?? Visszaszól
Jakab Péter, a Jobbik elnöke fejből mondja és reagál
másokra
Visszaszól Jakab Péter, a Jobbik elnöke fejből mondja és reagál másokra
 ??  ?? Komoly Simicskó István vázlatot ír, idéz és bibliai utalásokat is használ beszédeibe­n
Komoly Simicskó István vázlatot ír, idéz és bibliai utalásokat is használ beszédeibe­n
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary